Haber Detayı
03 Ocak 2013 - Perşembe 21:35 Bu haber 1015 kez okundu
 
Yeni Yıl Yine Umutsuz !
Köşe Yazıları Haberi


Geleceğe güvenle bakamayan Türk halkı, yeni yıla yeni umutlarla girmek istiyordu, ama Nafile! Ülkeyi yönetenler,  duyulan güvene rağmen, halkın umutlarını hep tükettiler.   
     Halkın, gözünü açmaktan başka çaresi kalmadı artık!
   
      Yeni bir yıla daha girdik. Gençler, onları olgunluğa götüren yeni bir yaş’a  sevinirken, yaşlılarsa  ömrü biraz daha sona yaklaştıran bir yılı yitirmekten, endişeli ve kaygılılar.
       Ama esas kaygı, halkımızın hayatını düzgün sürdürebilme, yani “geçim” kaygısı.
       Türk halkının 10 seneden beri bel bağladığı siyasi iktidar, peş peşe yapılan üç seçimde de halkın güvenine rağmen, bu kaygıları bir türlü gideremedi.      
       Gidermek bir yana, üstüne yenilerini ekledi.
        İç siyasette olduğu kadar, dış siyasette de başarısız olan iktidar, ülkemizin ve halkımızın başına sürekli yeni “gaile”ler getirdi. İşin kötü tarafı, bunları düzeltmek, en azından sayısını azaltmak yerine, hep yenilerini  ekledi.
       Bu durumda halk nasıl olup da kaygılanmasın, nasıl olup da endişe duymasın?


        İŞTE, İLK “10” A GİREN, SADECE BİR KAÇ ÖRNEK
1.
İktidarın emriyle, sürekli % 10’un altında gösterilen ekonomik enflasyon, % 30’ları çoktan geçmiş durumda. Bu durum, bir elleri yağda, ötekisi balda olan iktidar mensupları ve yandaşlarının, umurunda bile değil.
    Geliri sabit olduğu için, zorunlu ihtiyaç maddelerine yapılan zamlara artık katlanamayan yoksul halk ve emekliler, sokağa düşmemek için onurlu bir yaşam savaşı veriyorlar. Artırılan ve yeni konan vergilerse, “insaf” sınırını çoktan aştı.
2. Adam kayırma, israf ve yolsuzluklardan “tiksinti” duyan halk, ahlakı düzgün olan siyasetçileri mumla arıyor. “Ben, sporcunun zeki, çevik, aynı zamanda ahlaklısını severim.” diyen Atatürk eğer sağ olsaydı, “Siyasetçinin de zeki ve çevik olanını severim, ama az çalanını daha çok severim.” derdi.
      Baksanıza, iktidar mensubu veya yandaşı olup da, yolsuzluktan idari ya da adli  takibata uğrayan tek bir Allah’ın kulu yok! 3628 numaralı Kanun nerede?
3. Terör, kimi zamanlarda fasıla verdiği halde, can almaya devam ediyor. İktidar, çözüm üretip, ülkeyi bu beladan kurtarmak yerine, bölücülere taviz vermeyi ve onların gururunu okşamayı sürdürüyor.
4. Hatalı dış politika sebebiyle, bölgemizdeki eski güvenirliğimizi kaybettik. ABD ve AB’ye karşı tam bağımlılık, tam bağımsızlığımızı ortadan kaldırdı. Buna karşın, ne ABD, ne de AB, bizi artık eskisi kadar ciddiye almıyor.
ABD’ye güvenip, durduk yere Suriye’nin iç işlerine karışmamız, başımıza büyük “gaile”ler açtı. Kimi halk, çöp kutlarından çarşı-pazar atıklarını toplarken, biz her gün 150 binin üstündeki sığınmacıyı besliyoruz. Üstelik, cep harçlıklarını da vererek bunu yapıyoruz. Bunun, kabul edilebilir hiçbir yanı yok!
5. Güvendiğimiz ve övündüğümüz Ordumuza, büyük  ölçüde güven ve itibar kaybettirildi.
Bunun, düzeltilmesi lazım, ama nasıl?
6. Ülke yönetiminde “Demokratik Parlamenter Sistemi” biraz daha güçlendirmek varken, bazı hırsları ve duyguları tatmin etmek için “Başkanlık Sistemi” diye tutturuldu. Ülkeyi, bölünmeye ve diktaya götürebilecek olan bu sistemde ısrar edilmesi yanlıştır, halkımızın ve ülkemizin zararınadır.
7. Siyasi literatüre göre devlet adamlarının, “Cesaretli, Basiretli ve Güvenilir” olması gerekirken, hükümetin içinde bu nitelikleri taşımayanlar var. Biri ortaya çıkıyor, bölücülere acıyıp, “Ben de onlar gibi olsam, dağa çıkardım.” diyor. Başbakan, “Ben, çıkmam.” deyince, o da sözünden çark edip, “Ben de çıkmam.” diyebiliyor. Hani cesaret, hani basiret, hani güvenirlik bunun neresinde?
     Başka biri, koltuğunu sağlama alabilmek için yağcılığa tavan yaptırıp; “Başbakan isterse, çıkıp bu binanın camlarını bile silerim.” diyebiliyor.
     Başka örnekler de çok. Hangisini yazayım ki?
8. Yargı, bu dönemdeki gibi hiçbir dönemde bu kadar tartışılmadı ve iktidarın denetimine girmedi. Adalet böylece, güvenilen değil, korkulan bir güç haline getirildi.
9. Devletin çok kıymetli malları, “özelleştirme” adı altında, ucuz-pahalı, yerli-yabancı denmeden satıldı. Alınan paraların nereye harcandığı, hala bilinemiyor. Yurt dışındaki Türk azınlıkların hakları gözetilmeden, Türkiye’deki Azınlıkların ve Azınlık Vakıfları’nın korkunç bir serveti yansıtan malları, tapularıyla birlikte  iade edildi.
10. Varlığımızı ve bugünlerimizi borçlu olduğumuz Büyük Atatürk, kişiliği ve eserleriyle okul kitaplarından ve yeni yetişen neslin hafızasından yavaş yavaş silinmeye başladı. Bütün ülkeler, kurtarıcılarıyla övünüp, yetişen nesillere onları örnek gösterirken, bizde tersinin yapılması, halkımızı ürkütüyor ve geleceğimiz için endişelendiriyor.
      Değerli okuyucularım, bunlar yeni yılda da umutsuz olmamıza sebep, sadece birkaç örnek. Bunları bilen ve gören bir insanın, geleceğe umutla bakması hiç mümkün müdür?
      Ben, bunları umutsuz olmanız için yazmadım. Sadece ve bir kere daha hatırlamanız için yazdım.
Biz yine de, karamsar olmak yerine düzelmesini umut edip, bekleyelim bakalım.
      Yeni yılınız kutlu olsun.
    Sevim Hamdi Alp’e, Benden de Selam Olsun !
      Sevim Hamdi Alp’i, Saray’lı hemşerilerim benden iyi tanırlar. Yakın ve uzak çevresinde, kısaca dünyada nelerin olup bittiğini çok iyi izleyen, “entelektüel” bir kişi. Daha çok tanıyanların, “vefalı bir dost” olarak niteledikleri, Türkçe söylemle “ aydın”  bir insan.
      Saray’da doğmuş ve benim gibi, zor şartlarda okumuş. Küçük yaşta babasını kaybedince, yaşadığı zorluklara yeni zorluklar eklenmiş.
      Hayata, Bankacı olarak atılmış ve 30 yıla yaklaşan bir hizmetten sonra, Banka Müdürlüğü’nden emekli olmuş. Ama, yaşam savaşından kendini hiç emekli etmemiş.
      Şimdi, yazıyor. Doğduğu yeri ve yaşadığı bu çevreyi seviyor ve yazılarında hayranlıkla anlatıyor.
      Daha çok şiire meraklı olan Hamdi Bey’in, peş peşe çıkardığı iki kitabı da şiir ağırlıklı. Kitaplarına, “Istırancalar Sevdası” ve “Istıranca Sarısı” adlarını vermiş.
      Birer tane imzalayıp, bana da göndermiş. İkisini de, bir solukta okudum.
      Bu şiirlerin sonuna, Atatürk’ün Saray’a gelişinde karşılayanlar arasında olmanın mutluluğuyla, Çanakkale Savaş alanlarına defalarca yaptığı ziyaretleri de koymuş ki, okuyana kimliğini böylece daha kolay tanıtma imkanı bulmuş.
      Hamdi Bey, şiirlerini lafı dolandırmadan kısa mısralarla, ancak duygularını çok yalın ifade ederek yazmış. Sonuna, kimi anılarını da eklemiş. O sebeple, ortaya çıkan yapıtlara, “Şiirle Süslenmiş Anılar ya da Omzunu Anılara Yaslamış Şiirler” de diyebiliriz.
      Şiirlerin arasına kimi aile bireylerini, dostlarını ve dostluğun huzur veren o sıcaklığını da eklemiş, iyi de yapmış.
      Şiir olsun, anı olsun;  bütün yazdıklarında sanat var, dostluk var, vefa var, özlem var. İnsanı geçmişin derinliklerinden alıp, geleceğin sonsuzluklarına taşıyan huzurlu bir yol var. İşte Hamdi Bey, o yolun yolcusu.
      Hamdi Bey, bu yeni yılla birlikte 84 yaşına girdi. Sağlıklı ve dertlerden uzak görünmek için, geleceğe umutla bakmaya çalışıyor. Hamdi Bey’e selam olsun, benden de selam olsun.
      Size, onun bu kitaplarını bulup okumanızı önerirken, ona da sevgili eşi Hatice Hanım’la birlikte, sağlıklı uzun ömürler diliyorum.
     
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
 
Etiketler:
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 19.05.2024
Bugün
12 - 20
Pazartesi
12 - 20
Salı
13 - 21
Tekirdağ

Güncelleme: 18.05.2024
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
99
89
1
3
32
36
2
Fenerbahçe
93
92
1
6
29
36
3
Trabzonspor
61
64
13
4
19
36
4
Başakşehir
58
51
12
7
17
36
5
Beşiktaş
55
49
13
7
16
36
6
Kasımpasa
52
60
14
7
15
36
7
Sivasspor
51
45
12
12
13
37
8
Alanyaspor
50
51
10
14
12
36
9
Rizespor
49
48
15
7
14
36
10
Antalyaspor
48
43
13
12
12
37
11
A.Demirspor
44
52
13
14
10
37
12
Samsunspor
42
40
16
9
11
36
13
Kayserispor
41
41
14
11
11
36
14
Konyaspor
40
37
14
13
9
36
15
Ankaragücü
39
44
13
15
8
36
16
Gaziantep FK
38
46
18
8
10
36
17
Karagümrük
37
45
17
10
9
36
18
Hatayspor
37
41
15
13
8
36
19
Pendikspor
36
42
18
9
9
36
20
İstanbulspor
16
27
26
7
4
37
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı