301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
07 Ocak 2013 - Pazartesi 21:30 Bu haber 1606 kez okundu
 
Adnan Menderes in İtibarı
Köşe Yazıları Haberi


Adamın, dirisinden sonra ölüsünü de astılar. Üstünden, yarım asır geçti. Vaktiyle, adaletini göstermemişsin. Şimdi, hangi itibarı iade ediyorsun?
    Bu faydasız düşünce insani gibi görünse de, merhumun hatalarıyla, günahları ne olacak?
    
     Tam, 52 yıl oldu. Onu, önce mezara, sonra tarihe gömdük. Onun uğradığı askeri darbeden sonra da, bu memlekette darbeler oldu. Bu darbelerden sonra, başka asılanlar da oldu.
      Amaaa... Onun “dram”ı unutulmadı, unutulmuyor. Onun, duruşmalarda Mahkeme Başkanı’na yalvarışları, işlemediği suçların işlenmiş gibi gösterilmesi, hele bugünün iktidarının marifetleri(!) karşısında ona reva görülenler, rahmetli annemi bile ağlatmıştı.
      Adnan Menderes’i, yakından iki defa gördüm. İlk görüşüm, İstanbul’da Vatan Caddesi’nin açılışı sırasındaydı. Kalabalığın arasında yanına yaklaşıp, çok yakından izledim.
     İkincisi ise, Pınarhisar Çimento Fabrikası’nın açılışına giderken, okulumuzun önünden geçti. Onu karşıladık ve Okul Müdürü’nün isteği üzerine, ona bir buket çiçek verip, elini öpmüştüm.


            MENDERES SUÇLU MUYDU, DARBE ONA REVA MIYDI?
       Bugün, 60 yaşın altındaki nesil, Adnan Menderes’i yazılanlardan ve anlatılanlardan bilir. Ne görmüştür, ne de o günleri hatırlar.
      Menderes’in Demokrat Partisi de (DP), tıpkı şimdiki AKP iktidarı gibi bir döneme damgasını vurmuştu. Tek parti döneminin baskıcı tutumundan ve ekonomik yokluklardan bunalan halk, Menderes’e bir kurtarıcı gibi sarıldı. Onun, o tek parti iktidarına karşı kullandığı “Yeter, Söz Milletin!” sloganı ise, bugün için bile gerekli ve geçerli bir slogandı.
      Atatürk, tesis ettiği yeni devlet düzeninde demokrasiyi benimsemişti, ama ortam henüz uygun değildi. Nitekim, Atatürk’ün isteği ve izniyle kurulan Terakkiperver Fırka ile Serbest Fırka, bu arzunun ürünleri olmasına rağmen, tutmadı.
      Cumhuriyet Halk Partisi, o sebeple “tek parti” olarak kalmış, dönemin ekonomik zorlukları da göz önüne alındığında, pek başarılı olamamıştı.
      İşte Menderes, bu avantajı kullanıp iktidar olmuş, ama şimdiki iktidar gibi peş peşe üç seçim kazanmasına rağmen, duvara toslamıştı.
     Adnan Menderes, Anayasa’yı “ihlal etmek” ten suçlu bulundu ve idam edildi. O zaman, Anayasa Mahkemesi yoktu ve kanunların Anayasa’ya uygunluğunu denetleyen bir kurum da yoktu.
    Bugün, böyle bir  mahkeme olmasına ve Anayasa’nın her gün ihlal edilmesine rağmen, Menderes’in bu suçla itham edilip idam edilmesi, hakka ve hukuka asla uygun değildi.
     O sebepledir ki, önce Menderes’in itibarını kırmayı, sonra da hukuki bir kılıf uydurup, onun canına kıymayı göze almışlardı. Nitekim, öyle yaptılar.
     Açıkça belirtmeliyim ki, şimdiki iktidardan başka merhum Turgut Özal’ın ANAP iktidarında ve kısmen öteki iktidarlar döneminde öyle Anayasa ihlalleri ve başka rezillikler oldu ki, Adnan Menderes’in icraatı, onların yanında “çok masum” kalır.
   Ancak bu durum; “Adnan Menderes’in, hiç suçu yoktu” anlamına gelmiyor. Buna, eski dilde; “Ehem, Mühim Meselesi” ya da “Ehven-i Şer” derler. Yani, “Önemi az ya da Kötünün iyisi” denmek istenir.

                                    MENDERES,  NE YAPTI  Kİ?
     Adnan Menderes, yargılandığı Yassıada Mahkemesi’nde, ona itibar kaybettiren davalardan ceza almadı. Mesela, Ayhan Aydan adlı bir Opera Sanatçısı ile yaşadığı “uçkur ilişkisi” beraat’la sonlandı, ama bu durum onun itibarını zedeledi.
     İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ferit Sözen’in romancı eşi Suzan Sözen’le ilişkisini rahat sürdürebilmek için, kocasını Giresun Emniyet Müdürü yapması, dürüst bir hareket sayılamazdı.
     Bir görüşmemizde, Ferit Bey’e bunu sormuş ve doğrulatmıştım.
     27 Mayıs darbecilerinin, onun makamındaki eşyaların arasında çok sayıda kadın külotu bulduklarını söylemeleri, doğru olmasa da ona itibar kaybettirmişti.
      Örtülü ödenek paralarını, amacı dışında ve keyfi işlerde kullandığına dair iddialar doğruydu ve ona itibar kaybettirmişti.
      Bu durumu çok iyi bilen bugünkü Başbakanın da, bu paraları bol miktarda ve keyfi kullanması, ileride başına neleri getirebileceğini, çok iyi düşünmesi gerekiyor.

                       ÖRTÜLÜ ÖDENEK’TEN,  BİR ANEKDOT
          Adnan Menderes, kendisini destekleyen basın patronlarına da, örtülü ödenekten para dağıtıyordu.
       Böyle yapması onun çıkarınaydı, ancak bu para, onun namusuna emanet edilmişti. İyi ama, anlı-şanlı basın patronlarının para için, hem de mektup yazarak Menderes’e yalvarmalarına ne dersiniz? İşte, bir-iki örnek;
      Necip Fazıl Kısakürek, iki defa yazarak yalvarıyor ve şöyle diyor; “Muhterem Efendim, benim size yaptığımı yapanlara hükümetler ve rejimler, servetlerini ve nimetlerini yağdırır. Bana, 10 bin lira lütfederseniz, çıkaracağım gazete ile muhaliflerinizi çürüteceğime emin olabilirsiniz.”
     Şu dilenciliğe ve yağcılığa bakınız.
      Milliyet Gazetesi’nde yazan ve daha önce para almış olan Peyami Safa mektubunda; iktidara verdiği desteğinin karşılıksız kalmamasını istiyor ve “Eşim hasta, bana yine kardeşlik yapın ve biraz daha döviz gönderin. diyor.
     Orhan Seyfi Orhon’sa mektubunda; “Çıkaracağımız dergiyi, 1954 seçimlerinin sonuna kadar sizin için kullanacağız. Matbaa, kağıt ve diğer masraflarımızı karşılarsanız, kalemimizi bu hizmette kullanmaya hazırız.” diyor.
     Yusuf Ziya Ortaç mektubunda; çıkardığı Akbaba adlı dergiyle Menderes’i destekleyeceğini, ancak yurt dışında okuyan oğluna elbise, palto, iskarpin (ayakkabı) alabilmek ve arabasını tamir ettirebilmek için, acele 2 bin dolar göndermesini istiyor. Ve, daha nice örnekler var!
       Değerli okuyucularım, yalakalığın karşılığı olarak onlar yine kağıt parası, elbise, ayakkabı parası gibi küçük paralar istemişler. Ya şimdiki patronların ve kiralık yazarların isteklerine ve aldıklarına ne dersiniz? Laf bulamayınca, ben “Allah” diyorum.

             ŞİMDİ GELELİM, “İADE-İ  İTİBAR”A (İTİBARIN İADESİ)
      Merhum Menderes’in kişisel zaafları, bunlarla sınırlı değildi. Ölümünden önce ve sonra yazılanlarla, anlatılanların yüzde biri doğru olsa, onun beşeri bir zafiyete düştüğü açıktır.
       Canına kıyıldığı için, halkın tepkisi büyük olmuştur. Daha sonra iktidar olanların marifetleri (!) karşısında, onun yaptıkları zemzem’le yıkanmış gibidir.
       Halkımızın, ona yakınlık ve merhamet göstermesi, işte bu sebepledir.
       İtibar ve adalet, önce insanın sağlığında geçerlidir. Öldükten sonra, ikisinin de hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur. Kaldı ki Adnan Menderes, devr-i iktidarında, kendisine itibar kaybettiren davranışlarda bulunmuştur.
       Eğer, iade ile itibar kazanılsaydı, Neron, Musolini, hatta Hitler’in bile haklı yanları bulunabilirdi.
       Ismarlama itibar alarak, muteber olunmaz. Ne var ki, bu örneklerden alınacak dersler vardır. Özellikle iktidar mensuplarının, icraatlarıyla itibarlarını kaybetmemeleri, ölümlerinden sonra verilecek itibarlarınsa, hiçbir işe yaramayacağını çok iyi bilmeleri gerekir.
      Geçmiş, artık geride kaldığı için bütün bu olanların, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi mensuplarına “ibret” olmasını dilerim.
     
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
 
Etiketler:
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 05.05.2024
Bugün
10 - 17
Pazartesi
8 - 16
Salı
10 - 17
Tekirdağ

Güncelleme: 04.05.2024
İmsak
24 Şevval 1445
Sabah
04:18
Öğle
05:58
İkindi
13:12
Akşam
17:03
Yatsı
20:15
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
60
12
4
18
34
4
Beşiktaş
54
48
13
6
16
35
5
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Alanyaspor
49
50
10
13
12
35
8
Rizespor
49
47
14
7
14
35
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
44
50
11
14
10
35
12
Kayserispor
40
39
13
10
11
34
13
Ankaragücü
39
43
12
15
8
35
14
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
15
Karagümrük
36
41
16
9
9
34
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
24
7
4
35
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı