301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
19 Eylül 2020 - Cumartesi 16:56 Bu haber 428 kez okundu
 
GÜRER, KUM FIRTINASINI AYLAR ÖNCE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
GÜRER, KUM FIRTINASINI AYLAR ÖNCE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
SARAY Haberi


Gürer’in soru önergesine Bakan  yanıtında, “Kum fırtınaları olabilir” demişti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara’da  etkili olan toz fırtınası için Mart ayında uyarıda bulunmuş ve önlem alınmasını istemişti…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İklim değişikliği ülkemizde kuraklık ve çölleşme riskini artıran kum ve toz fırtınalarını tetikleyebileceğini söyledi.

Gürer: “Kum fırtınası doğanın uyarısıdır”

Gürer: “İklim değişikliğine karşı toplumsal bilinçlenme ve mücadele zamanıdır”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küresel ısınmaya bağlı kum ve toz fırtınalarının neden olabileceği olumsuzluklara karşı, geçtiğimiz Mart ayında yaptığı açıklamasında yetkilileri uyarmış ve önlem alınmasını istemişti. 

 Ankara’nın Polatlı ilçesi  etkili olup, çevre il ve ilçelerde de görülen  kum  fırtınasının, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bu konuda yaptığı uyarısında ne kadar haklı olduğunu ortaya koydu. Ömer Fethi Gürer, “Doğa, insanlığı uyarıyor; doğal afetlere karşı en etkili yöntem önlem almaktır, doğayı korumaktır” dedi. 

 GÜRER, OLASI KUM FIRTINASINA ÖNCEDEN  DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  hayatı adeta felç eden kum ve toz fırtınasını, geçtiğimiz Mart ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle gündeme taşımıştı. 

BAKAN KURUM, GÜRER’İN SORU ÖNERGESİNİ YANITLAMIŞTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine 27 Mart 2020 tarihinde yazılı yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin iklim değişikliğinin olumsuz etkileri açısından çok hassas bir bölgede yer aldığını, bunun ülkemizde kuraklık ve çölleşme riskini artıran kum ve toz fırtınalarını tetikleyebileceğini açıklamıştı.  

GÜRER’İN KUM FIRTINASIYLA İLGİLİ OLARAK MART AYINDAKİ SORU ÖNERGESİ 

Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde küresel ısınmaya bağlı kum ve toz fırtınalarının ülkemiz açısından bir risk taşıyıp taşımadığının açıklanmasını, taşıyor ise ne gibi önlemlerin alındığını sormuştu. 

Ömer Fethi Gürer ayrıca, dünyanın bazı bölgelerinde etkili olan kum ve toz fırtınalarıyla ilgili olanak, “Bu bağlamda etki alanında olan illerimiz hangileridir? İklim değişikliğinin de etkisiyle kurak ve az yağışlı olan bölgelerde toprağın doğal özelliklerinin kaybolmasına neden olan bu oluşumun etkilediği, tarımsal üretim yapılamayacak duruma gelen arazi miktarı ne kadardır? İklim değişikliğinden kaynaklı, toprakta oluşan tahribatın etkilerini azaltmak ve var olanları korumak adına ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Kum ve toz fırtınaları doğanın yanı sıra insan üzerinde etkileri de araştırılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltmişti.

BAKAN KURUM’UN YANITI 

Önergeye yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ülkemizde Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği gereğince; dış ortam hava kalitesi değerlendirme ve yönetimi konu başlığı kapsamında kum ve toz fırtınalarının etkili olacağı tahmin edilen günlere yönelik Meteoroloji Genel Müdürlüğü web sayfası aracılığıyla yapılan bilgilendirmeler çerçevesinde, Taşra Teşkilatının her yıl bu konunun takibi için uyarıldığını açıklamıştı. 

TÜRKİYE HASSAS BİR BÖLGEDE 

Kum ve toz fırtınalarının hareketleri ve taşınanına ilişkin yapılan analiz ve tahmin sonuçlarına göre zaman zaman belirli iller zaman zaman ise tüm Türkiye etkilenebildiğine dikkat çeken Bakan Kurum, “Hükümetler arası iklim Değişikliği Panelinin 1,5 Derecelik Küresel Isınma Özel Raporu'na göre günümüzde küresel ortalama sıcaklıklar hâlihazırda Io C artmış durumdadır. Türkiye, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgelerden biri olan Akdeniz makro-iklim bölgesinde yer almaktadır. Bu ise ülkemizde kuraklık ve çölleşme riskini arttıran, kum ve toz fırtınalarım tetikleyen bir unsurdur” açıklamasında bulunmuştu. 

GÜRER DOĞA UYARIYOR

Ankara’nın Polatlı ilçesi ile Ankara’nın güneyindeki bazı il ve ilçelerde kum ve toz fırtınalarının, ilk belirlemelere göre 6 kişinin yaralanmasına, mevsimlik işçilerin çadırlarının uçmasına ve bazı bölgelerde maddi hasar oluşmasına neden olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, yetkilileri yeniden uyardı. 

“METEOROLOJİ TAHMİN EDEMEDİ Mİ? ”

Ankara’nın Polatlı ilçesindeki kum ve toz fırtınasının esasen ülkemizde farklı illerde zaman zaman yaşandığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “ Niğde- Kayseri arasında yaşanan kum fırtınası araçları yolda hareket edemez duruma getirdi. Konya gibi farklı illerde de bu durum yaşandı. Ancak iklim değişikliği ile daha geniş alanlar da ve yerleşim yerlerinde de etkileri görülmeye başladı. Meteoroloji, Ankara için sağanak yağış uyarısında bulundu ama bir hava hareketi olan toz ve kum fırtınasının olabileceği yönünde  bir açıklama  yapılmadı. Esas dikkate alınması gereken ise böyle giderse iklim değişikliği ile kum fırtınaları kadar çölleşme ve ekilebilir tarım alanlarının da yok olup kıtlığa kadar uzanacak sorunların oluşabileceği gerçeğidir. İlk kez görülen bu doğa olayına, görünen o ki hazırlıksız yakalandık ve düşük hasarla geçti. Daha büyük risklere karşı önlemler alıp doğayı koruyalım ” diye konuştu.

DOĞAYI  CİDDİYE ALMALIYIZ

Felaketin  iklim değişiklikleri ile adeta geliyorum dediğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ankara’da yaşanan bu olumsuz tablo uyarıcı olmalıdır. Doğa insanlığını uyarıyor. Bu yılın başından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs dünya genelinde yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olduğu gibi ekonomik, sosyolojik ve psikolojik boyutuyla da insanlığı adeta esir aldı. Diğer yandan küresel ısınma, çarpık yapılaşma, insanların doğayı hoyratça kullanması ve doğal dengenin bozulması; taşkın, sel, erozyon ve benzeri çok sayıda felaketi de beraberinde getirdi. Doğal afetlere karşı koymanın en etkili yolu önlem almaktır. Örneğin deprem bir doğal afettir ama depremin neden olabileceği zararları en aza indirmek insanların elindedir. İklim değişikliğine karşı toplumsal bilinçlenme ve mücadele zamanı da gelmiş ve geçmektedir. Konu hassas, önemli ve ciddidir. Raporlar hazırlamak değil, halkı da bu sürece katıp topyekûn bir seferberlik ile doğayı korumak ve zararlarını en aza indirmek elimizdedir. Dere yatağına bina yapıp sel gelince yıkılmasının nedeni anlatmak yerine o dere yatağına binayı yaptırmayacak irade ve anlayışa gereksinim vardır” dedi. 

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: GÜRER,, KUM, FIRTINASINI, AYLAR, ÖNCE, MECLİS, GÜNDEMİNE, TAŞIDI,
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 16.04.2024
Bugün
15 - 22
Çarşamba
14 - 20
Perşembe
12 - 19
Tekirdağ

Güncelleme: 16.04.2024
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
2
Galatasaray
84
69
1
3
27
31
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
9
12
10
31
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı