301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
31 Aralık 2019 - Salı 15:36 Bu haber 1112 kez okundu
 
“Kanal İstanbul Trakya’ya Saldırıdır”
“Kanal İstanbul Trakya’ya Saldırıdır”
TEKİRDAĞ Haberi


Trakya Kent Konseyleri Birliği Başkanı Yücel Ayaz, ‘Kanal İstanbul Projesi’ hakkında ÇED sürecinin başlamasının ardından, ÇED dosyasını incelediklerini, ancak raporda Trakya’ya dair yararları veya zararları hakkında hiçbir aydınlatıcı bilgiye yer verilmediğine dikkat çekerek, Kanal İstanbul Projesi’nin Trakya için bir saldırı niteliği taşıdığını vurguladı.

Tüm Trakya’ya itiraz dilekçesi verme çağrısında bulunan Ayaz, “Kanal İstanbul Projesi Trakya’ya ciddi anlamda saldırıdır. En basit ifadeyle Kanal İstanbul Projesi Trakya topraklarını bölüyor. Bu kanal yapıldığı takdirde, Trakya’nın hem ulaşımını, hem de askeri anlamda savunmasını etkileyecektir. Yer altı sularını, tarım topraklarını etkileyeceği tartışmasızdır. Buna ‘dur’ demek gerekiyor.” Dedi.

“TRAKYA’NIN BÜTÜN COĞRAFİ VE ETNİK YAPISI OLUMSUZ ETKİLENECEKTİR”

Kanal İstanbul Projesi hayata geçirildiği takdirde Trakya’nın birçok tehlike ile karşı karşıya kalacağının altını çizen Ayaz, “Günlerdir ülkemizde gündeme oturan ‘Kanal İstanbul Projesi’ hakkında ÇED sürecinin başladığı İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web sayfasında duyuruldu. Trakya Kent Konseyleri Birliği olarak ÇED dosyasını inceledik. Üzülerek söyleyebiliriz ki; raporda projenin Trakya’ya dair yararları veya zararları hakkında hiçbir aydınlatıcı bilgiye ve sağlık etki değerlendirmesine yer verilmemiştir. Bunun üzerine Trakya Platformu Hukuk ve Bilim Kurulu ile birlikte projenin Trakya’yı hangi alanlarda etkileyeceği, ne tür zararları olacağına yönelik bir araştırma içerisine girdik. Bu çalışma sonucunda projenin zararlarını ifade eden bir itiraz dilekçesi ortaya çıktı. En basit ifadeyle Kanal İstanbul Projesi Trakya topraklarını bölüyor. Bu kanal yapıldığı takdirde, Trakya’nın hem ulaşımını, hem de askeri anlamda savunmasını etkileyecektir. Bunun yanı sıra yer altı sularını, tarım topraklarını etkileyeceği tartışmasızdır. Ayrıca, proje sonrası Trakya kısmına ciddi anlamda sanayi ve buna bağlı nüfus transferi olacaktır. Kısaca Trakya’nın bütün coğrafi ve etnik yapısı olumsuz etkilenecektir. Bu proje yapılırsa Trakya’da yaşama alanı, tarım toprağı, orman, yer altı suları kalmayacaktır.” İfadelerini kaydetti.

 “TRAKYALI HEMŞERİLERİMİZ BU PROJEYİ İSTEMİYOR”

Trakya Kent Konseyleri Birliği olarak sosyal medyada bir anket yaptıklarını ve Trakyalılar’ın Kanal İstanbul Projesi’ni istemediği sonucuna ulaştıklarını belirten Ayaz, “Trakya’daki şehirlerimiz vergi ödeme sıralamasında ön sıralarda yer alırken, sağlık, eğitim, ulaşım gibi konulardaki hizmetlerden en son sıralarda faydalanmaktadır. Bu projenin bugünün şartlarıyla 75 milyar liraya varan ciddi bir bütçesi olacağı ifade edilmektedir. Bu paranın çok az bir miktarının bile akıllıca kullanımı durumunda, bölgede özellikle tarım ve hayvancılık konularında istihdam yaratılabilecek, Trakya’nın ve hemşerilerimizin refah seviyesi artacaktır. Konseyimizin Facebook sayfasında yaptığımız bir ankete katılan yüzlerce hemşerimizin yaklaşık % 90’ı projeyi istemediğini net bir şekilde ifade etmektedir.”

“SONUNA KADAR KARŞI ÇIKMAK GEREKİYOR”

Ayaz, Trakya’nın yaşam alanlarına ve tarım topraklarına sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaparak, “Trakya genelinde itiraz dilekçelerimizi, bulunulan ilçede kaymakamlıklara veya il valiliklerine vermeliyiz. Ayrıca, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki İzin Denetim ve Yönetim Genel Müdürlüğüne’, TC Kimlik numarası belirtilip açık adres belirtecek şeklinde hazırlanmış dilekçelerin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geleceğimize, çocuklarımıza ve torunlarımıza karşı yaşama alanlarımızı savunmak bizim görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Kanal İstanbul Projesi Trakya’ya ciddi anlamda saldırıdır. Buna ‘dur’ demek gerekiyor. Sonuna kadar karşı çıkmak gerekiyor. Trakya olarak yer altı sularına, yaşam alanlarına, tarım topraklarına sahip çıkmak zorundayız. Bu gelecek nesillere karşı bizlerin bir sorumluluğudur. Trakya Kent Konseyleri Birliği olarak çağrımızı yineliyoruz. ‘Tüm oda, dernek, sendika, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler dilekçe vermelidir.’ Kent Konseylerinde hazırlanmış örnek dilekçemiz vardır. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz. Hepimizin tepki vermesi gereken ortak bir sorun ve çocuklarımıza torunlarımıza karşı boynumuzun borcudur.” Diye konuştu.

“PROJEDEN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİDİR”

Proje iptal edilene kadar mücadele edeceklerinin de altını çizen Ayaz, “Yetkilileri ve Parti gözetmeksizin Yüce Meclis’te millet ve vatan uğrunda görev yapmaya yemin etmiş tüm vekillerimizi vicdan ve sağduyu ile konuya yaklaşmaya davet ediyoruz. Bu projeden bir an önce vazgeçilmelidir. Maddi çıkar ve rant uğruna evlatlarımızın geleceğinin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarıyla ve sağduyulu vatandaşlarımızla el ele vererek projenin iptaline kadar mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz. Şehit kanlarıyla bedeli ödenmiş olan vatan topraklarının emperyalizme hizmet edecek biçimde şekillendirilmesine ve rant kapısı olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Trakya’da yaşayan hemşehrilerimizi itiraz dilekçesi vermeye davet ediyoruz.” sözlerini dile getirdi.

“DÜNYADA KANAL ÖRNEKLERİ”

“Bu projeye Süveyş ve Panama Kanalları örnek gösterilmektedir.” Diyerek konuşmasını sürdüren Ayaz, “Süveyş Kanalı’nın yılda 6 milyar dolar gelir getirdiği ifade edilmekte ve adeta konuya ticari bir kazanım maskesi takılmaya çalışılmaktadır. Oysa Süveyş Kanalı Akdeniz havzasını Kızıldeniz ve dolayısıyla Hint Okyanusuna bağlayan bir kısa yol müdahalesidir. Süveyş Kanalı’nın dünya ekonomisine önemli etkileri olmuştur. Kanal bir pencere misali kıtaları birbirine bağlamıştır. Oysa Kanal İstanbul’un yol kısaltmak ve zaman kazandırmak gibi ticari bir avantajı söz konusu değildir. Dolayısıyla ticari gemilerin Süveyş ve Panama Kanallarındaki gibi büyük ücretler karşılığında bu kanalı kullanmasını beklemek beyhude olacaktır.” Diye konuştu.

“BU PROJE ABD PROJESİDİR”

“Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle savaş gemilerinin İstanbul ve Çanakkale Boğazından geçişleri ve Karadeniz’de kalış süreleri kısıtlanmıştır. Bu hususu Türk Deniz Kuvvetleri tarafsız ve mükemmel bir şekilde yıllardır uygulamaktadır. Atatürk’ün her konuda olduğu gibi erken öngörüsüyle II. Dünya Savaşı öncesi imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle, Türkiye’nin boğazlar üzerindeki egemenliği kayıtsız şartsız kabul edilmiş ve bu sayede Karadeniz’de savaş süresince büyük deniz savaşları ve ölümler olmamıştır. Dünyada Amerikan Deniz Kuvvetlerinin istediği gibi at oynatamadığı nadir denizlerden birisi Karadeniz’dir. Yakın zamanda yaşanan Ukrayna krizinde ABD Karadeniz’e girememiş ve istediklerini yapamamıştır. Şimdi Kanal İstanbul Projesiyle Montrö Boğazlar Sözleşmesi ABD tarafından baypas edilecektir. ABD savaş gemilerinin Karadeniz’e çok rahat girmesi için yapılan bir projeye alet olmak üzereyiz. Özellikle NATO’ya 2004 yılında katılan Bulgaristan ve Romanya gibi Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerden ABD’nin savaş gemileri İçin liman talebi olduğu dönemde bu projenin gündeme oturması manidardır.”

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: “Kanal, İstanbul, Trakya’ya, Saldırıdır”,
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 25.04.2024
Bugün
14 - 21
Cuma
12 - 17
Cumartesi
11 - 18
Tekirdağ

Güncelleme: 25.04.2024
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı