301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
11 Eylül 2020 - Cuma 16:23 Bu haber 1354 kez okundu
 
Pandemi sürecinde müzik önemli
Pandemi sürecinde müzik önemli
ÇERKEZKÖY Haberi


Başakşehir Okulları akademik eğitimin yanı sıra “ruhun gıdası” olarak tanımlanan müzikle de çocukları geleceğe hazırlamaya devam ediyor.

Müzik Öğretmeni Gizem Tuna, pandemi sürecinde müziğin önemine vurgu yaparak, “Müziğin insan psikolojisi üzerinde yadsınamaz bir iyileştirici gücü olduğu herkesçe bilinir. Müziğin, çocuklar bakımından kabiliyetin ve ilginin keşfi için pandemi sürecini oldukça belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada ebeveynlerin bu zorlu sürecin dezavatajlarındansa avantajlarını kullanabilmek maksadıyla çocuklarını müzik üretimine teşvik etmelerini öneririm.” dedi.

Başakşehir Okulları, pandemi sürecinde uzaktan eğitimle öğrencilerine destek vermeye devam ediyor. Uzaktan eğitimin devam etiği bu süreçte müziğin önemine bilim insanları vurgu yapıyor. Okul öğrencileri de okullarındaki müzik eğitimi ve pandemi sürecinde müziğin etkilerini Müzik Öğretmenleri Gizem Tuna’ya sordu:

Kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Gizem Tuna, 2009 yılında lise korosunda korist ve solist olarak başlayan amatör müzik serüvenimi, 2011 yılında Dört Telli İstanbul kemençesi/klasik kemençe ile tanışmamın ardından akademik bir zemine taşımaya yönelik girişimlerde bulundum. Bu doğrultuda 2013 yılında lise öğreniminin akabinde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nde lisans öğrenimime başladım. 2015 yılında TRT İstanbul Radyosu TSM Gençlik Korosu’nda korist olarak yer aldım. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Akademisyen Korosu, İstanbul Üniversitesi ODKM Öğrenci Korosu gibi topluluklarda korist, solist ve kemençevi olarak görev yaptım. Lisans mezuniyetimin ardından, 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Müzikoloji Yüksek Lisans Programı’nda öğrenim görmeye hak kazandım. Benzer zamanlarda çeşitli ulusal ve uluslar arası sempozyum ve çalıştaylarda konuşmacı ve katılımcı olarak yer aldım, projelerde proje asistanı olarak görev yaptım. 2019 özel bir kurumda müzik öğretmeni olarak görev yapmaya başladım. Hâlihazırda Başakşehir Okulları’nda müzik öğretmenliği görevimi sürdürmekteyim. İstanbul kemençesinin yanı sıra, piyano, ukulele ve şan eğitimi vermekteyim.

Müziğe ne zaman ilgi duymaya başladınız?

Ailemde yahut çevremde profesyonel müzik icracısı herhangi bir birey yoktu fakat müziğe kabiliyeti olan kimseler vardı. Dolayısıyla bilinç dışı bir biçimde çevresel kulak dolgunluğu ile şarkı söyleyerek müzik yapmaya başladım, ilkokulda iken bir süre klasik gitar çaldım. Sahne sanatları içeren etkinliklerde yer aldım. İzleyen yıllarda lise kademesinde iken müzik, kariyer planlaması hususunda beni mutlu edeceğini ve başarılı olabileceğimi ön gördüğüm bir disiplin olarak karşıma çıktı.

Müzik alanında akademinin ardından müzik eğitimi üzerine çalışmaya başladığınızı belirttiniz. Müzik eğitimi hususundaki yaklaşımınızdan bahseder misiniz?

Tabii. Eğitimini aldığım Müzikbilim alanı disiplinler arası yaklaşım ile çalışan bir alan. Yükseköğrenimde edindiğim bu misyonu okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve lise kademelerine aktarmak gayretindeyim. Söz konusu yaklaşım, eğitim alanında sistematik ve ilerici adımlar atan her kurumun ve eğitimcinin benimsediği güncel bir yaklaşımdır. Sosyal ve formel bilim dallarının, disiplinler arası yaklaşım ile ele alındıklarında diğer bilim dallarıyla girift oldukları gözlenir. Müzik, matematik; tarih, sosyoloji, fizik, psikoloji, edebiyat, dilbilim gibi bilim-sanat dalları ile ilişkilendirilebilir. Benimsediğim müzik eğitimi modeli klasik sanat eğitiminin yanı sıra söz konusu alanların müzik üzerinden okunabilmesine, öğrenilmesine ve anlamlandırılmasına imkân sağlamaktadır.

Erken yaşta müzik eğitiminin önemine vurgu yapmak maksadıyla, müziğin beynin gelişimine faydası olduğu söylemiyle oldukça sık karşılaşılıyor. Bu bilgi doğru mu? Nasıl açıklarsınız?

Bu konu hakkında ispatlanmış çok sayıda tez mevcut. Müzik üretme işlevinin, beyinde belli bir merkezi olmadığı, görme, işitme, koordinasyon, hareket etme merkezleri gibi birçok bölgeyi kapsayan geniş bir alanda meydana geldiği ve bu bölgelerin yapısal olarak farklılaştığı bilinmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar, 7 yaşın beyin gelişimi açısından kritik bir dönem olduğunu göstermektedir. Bu bölgeler beyinde, müzik ve görsel mekânsal organizasyon, sözel öğrenme, matematik, işitsel ve görsel hafıza gibi bazı müzik dışı fonksiyonların da işlem gördüğü ortak alanlar olarak kullanılmaktadır. “Müzik, beynin diğer zihinsel becerilerini geliştirebilir mi?” sorusuna cevap aranması maksadıyla İTÜ ve Yeditepe Üniversitesi Hastanesi işbirliğiyle bir araştırma planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini yedi yaş öncesinde ve sonrasında müzik eğitimine başlamış ve hiç müzik eğitimi almamış, yaş ve eğitim seviyeleri birbirine denk 19 kişiden oluşan üç grup oluşturmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, müzisyenlerin müzik dışındaki problemleri çözmek için de, beyinde müziği çözümledikleri mekanizmaları kullandıkları ortaya çıkmıştır. Bu ve benzeri araştırma sonuçlarından hareketle, müzik üretiminin ya da icrasının, bireyin bilişsel ve sosyal zekâsına olan katkısının yadsınamayacak boyutlarda olduğunu gözlemliyoruz.

Özel Başakşehir Okulları olarak, müzik öğrenimini bu bütünsel yaklaşımla ele alıyoruz. Akademik derslere entegre edilmiş müfredat vasıtasıyla tam öğrenmeyi destekliyoruz.

Müzik eğitimine başlarken ilk adım ne olmalı? Okul olarak müzik eğitiminde hangi metodlardan faydalanıyorsunuz?

Bahsettiğim üzere müzik eğitiminde tercihimiz erken dönemdir. Müziğin bireyler tarafından keşfi ilk olarak ritim unsurunun kullanımı ile ortaya çıkar. Bunun sebebi, sanat – eğitim kaygısı gütmeksizin gündelik hayata dair her şeyin ritmik bir düzen içerisinde süregeliyor oluşudur. Bu vesile ile çocuğun müziğe dair ilk keşfi basit ritmik kalıplardır. Akabinde düzenli – düzensiz seslerin, doğal ve yapay ses kaynaklarının keşfi gerçekleşir. Bu bilinçten hareketle Body Percussion, Orff – Schulwerk yaklaşımı gibi hareket – senkronizasyon kabiliyetlerine dayanan metotları kullanır ve öneririz. İlerleyen yıllarda erken dönemde oluşturulan bu ritim bilinci zemininin üzerine klasik çalgı eğitimi metotları ve temel solfej  - nazariyat bilgisi eğitimi eklenerek profesyonel müzik eğitim sürecine başlanmış olur.

Başakşehir Okullarında öğrenciler müzik alanında nasıl keşfediliyor? Örneğin Piyano çalma yeteneği olan bir öğrenci nasıl keşfedilip yönlendirme yapılıyor?

Çocuğun müziğe ilgisi ya da kabiliyeti olup olmadığını belirlemek için çalgıların görüntüleri gösterilip sesleri dinletilir. Çocuğun ilgisi doğrultusunda belirlediği çalgıyı çalmak üzere fiziki uygunluğu ölçülür. Fiziki uygunluk koşullarını el parmak yapısı, boyutları, ağız yapısı ve bazı istisnai çalgılar için çocuğun boyunun yıllar içerisindeki gelişimi ile ilgili bulunulan öngörüler oluşturur.

Uzaktan Eğitim sürecinde okul olarak müzik alanında ne gibi çalışmalar yürütmektesiniz? Ekran karşısında çocuklara müziğin duygusunu geçirmek için neler yapıyorsunuz?

Öncelikle uzaktan eğitim ve online eğitim modelleri daha evvel ülkemizde sık tercih edilen eğitim modelleri değildi. Pandemi ile beraber girilen sürecin eğitim alanına yansımaları gerek özel gerekse devlet kurumları bakımından zorlayıcı olduğu yönündeydi. Buna karşın kurum olarak hızlıca gerçekleştirilen başarılı bir kriz yönetiminin nihayetinde müzik eğitimi alanında neredeyse yüz yüze eğitimi aratmayacak bir teferruatla derslerimizi gerçekleştirmeye başladık. Global çapta kullanılan online müzik eğitimini içeren modellere dair literatür taramaları gerçekleştirdik ve müfredatımızı buna göre şekillendirdik. Ders anında müzik terimleri bilgisi içeren interaktif oyunlar oynadık, eser icrası içeren videolar çekerek kurumumuza ait online sınıflardan oluşan sistem üzerinden ödevlendirme gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin icralarının yer aldığı videoları müzik ve video programları üzerinden birbirine entegre ederek törenler gerçekleştirdik, bu sayede milli bayram ve yas günlerimizi dahi ihmal etmedik. Müzik kültürüne dair eğitici eğlenceli görsel ve işitsel ögelerin yer aldığı animasyonları online olarak öğrencilerimizle birlikte izledik. Animasyonlardan öğrendiğimiz çocuk şarkılarını evdeki basit materyallerle yaptığımız çalgılar ile çaldık.

Ailelere pandemi döneminde verebileceğiniz öneriler nelerdir? Müzik bu dönemde hem veli hem de öğrencilerimize nasıl destek olabilir?

Müziğin insan psikolojisi üzerinde yatsınamaz bir iyileştirici gücü olduğu herkesçe bilinir. Pandemi sürecinde yaş farketmeksizin faydalı vakit geçirme ve üretme kaygılarıyla toplumun büyük çoğunluğunun belli başlı alanlara yöneldiğine tanıklık ettik. Müzik de bu alanlardan biriydi. Çocuklar bakımından kabiliyetin ve ilginin keşfi için pandemi sürecini oldukça belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada ebeveynlerin bu zorlu sürecin dezavatajlarındansa avantajlarını kullanabilmek maksadıyla çocuklarını müzik üretimine teşvik etmelerini öneririm. Bunun sınırlı fiziki koşullarda ve düşük bütçelerle gerçekleştirilebilecek en faydalı aktivitelerden bir olduğu kanısındayım. Hatta bu üretim aşamasında ebeveynlerin çocuklarına eşlik etmelerinin çok daha iyi olacağını savunuyorum.

 

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Pandemi, sürecinde, müzik, önemli,
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 19.04.2024
Bugün
10 - 14
Cumartesi
9 - 11
Pazar
9 - 14
Tekirdağ

Güncelleme: 19.04.2024
İmsak
9 Şevval 1445
Sabah
04:46
Öğle
06:19
İkindi
13:14
Akşam
16:59
Yatsı
20:00
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı