301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
01 Nisan 2017 - Cumartesi 11:02 Bu haber 4274 kez okundu
 
Sağlıklı ve Kontrollü Kilo Vermek İçin 22 Saat Uçtu
Sağlıklı ve Kontrollü Kilo Vermek İçin 22 Saat Uçtu
SAĞLIK Haberi


Sağlıklı ve Kontrollü Kilo Vermek İçin 22 Saat Uçtu!

 

Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi ve Obezite – Diabet - Reflü Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Ayhan ile Avustralya’dan gelen hastada gerçekleştirdiği “Obezite hastalığı için tüp mide ve reflü hastalığı için mide fıtığı” ameliyatını konuştuk.

 

BU HASTAMIZ BİZİ NASIL BULDU? HASTANIN HİKÂYESİ…

Avustralya’nın Sydney şehrinde yaşayan 51 yaşında ki hastamız birçok diyet ve spor denemelerine rağmen bugüne kadar kilo verme konusunda başarıyı yakalayamamış. İnternetten sağlıklı, güvenli ve kontrollü kilo verme yöntemlerini araştırırken Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi ve Obezite – Diabet - Reflü Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Ayhan’ın daha önce tüp mide ameliyatı gerçekleştirdiği Tuğçe Hanıma rastlayıp, kendisiyle iletişime geçti. Tuğçe Hanımla bir süre görüştükten sonra Op. Dr. Serkan Ayhan’a ulaşıp operasyon hakkında detaylı bilgi alarak ameliyat olmaya karar verdi. Hastamız 22 saatlik uçak yolcuğu yaparak ülkemize ulaştı. Özel Optimed Hastanesi olarak İstanbul Havalimanı’nda kendisini karşılayıp, VİP servis hizmeti sunarak hastanemize ulaşmasını sağladık. Hastanemizde Op. Dr. Serkan Ayhan hastayı bizzat karşıladı ve tüm ameliyat öncesi tetkikleri kendisi gerçekleştirdi. Hastanın tetkik ve tahlil sürecinde reflüye yol açan mide fıtığı görülünce doktorumuzun önerisiyle tek ameliyatta iki operasyonu birden geçirdi. Hastanemizden ayrılırken tüp mide ameliyatı ve mide fıtık ameliyatı gerçekleştirilmiş olup,  6 kilo zayıflayarak Avustralya’ya geri döndü.

 

AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIK AŞAMASINDA NELER OLDU?

Ameliyat hastalarımızı önce bir check – up’tan geçiriyoruz. Ameliyat için çeşitli tahlillerimiz var.  Ameliyatta herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için endoskopimizi yapıyoruz. Bu hastamızda endoskopi esnasında reflüye neden olan mide fıtığı olduğunu gördük. Hasta kendisi de yıllardır mide yanması, ekşime, ağzına acı su gelmesi, öğürme gibi şikâyetleri olduğunu aktardı. Öyle olunca tabi Hiatus Hernisi ameliyatı olma durumu söz konusu oldu. Biz de hasta ile durumu konuşup, obezite nedeni ile geçireceği tüp mide ameliyatı için narkoz alıp zaten masaya yatacağını o nedenle daha sonra ikinci bir ameliyat olmaması ve bedeninin tekrar narkoz almaması için her iki ameliyatı da aynı anda olmasını önerdik. Hasta da bunu kabul etti. Böylece hastamızda kapalı yöntemle tüp mide ameliyatı ve mide fıtığı ameliyatı gerçekleştirdik.

 

AMELİYATIN RİSKİ VAR MI?

Apandisit ve safra kesesi ameliyatlarında ki risk ne ise bu ameliyatta da o kadar risk var. Tüm uluslararası verilerde de belirtildiği gibi bu riskin görülme oranı %0,2 – %0,4’dür... Ameliyattan sonra ilk iki ayda kaçak riski vardır. Ameliyat sonrasında ki 60 günün ilk 20 günü çok önemlidir. Bu süreçte verdiğimiz beslenme ve diyet önemli olup,  beslenme süresini kişiye özel ayarlıyoruz.

Riski belirleyen faktörler; doktorun tecrübesi, ameliyatta iyi ve kaliteli malzeme kullanımı, malzemenin doktor tarafından doğru kullanılması ve son olarak hastanın doktorla uyumu. Doktorun verdiği tüm yeme düzeni birebir uygulanmalı, aksi olur ve uygulanmazsa işte o zaman risk artar.

 

Obezite ameliyatında ölüm oranları daha yüksek değildir,  öyle görünmesinin ana sebebi “obezite tedavi konusunun gündemde olması ve haber değerinin yüksek olmasından kaynaklı. Yoksa safra kesesi ya da apandisit ameliyatından da ölen hastalar var, haber niteliği daha az olduğu için bunlar duyulmuyor.”

 

TÜP MİDE AMELİYATI…

Bu operasyonda herhangi bir açık cerrahi girişim yok, kapalı yöntemle her iki operasyonu da tamamladık. Yaklaşık 45 dk obezite ameliyatı sürüyor, 15 dk da mide fıtığı ameliyatı. Operasyonda önce Hiatus Hernisi dediğimiz mide fıtığı ameliyatını daha sonra tüp mide ameliyatımızı gerçekleştirdik. Hastamız ameliyat sonrası servise alındı. Ameliyattan 5-6 saat sonra kişiyi mutlaka ayağa kaldırıp yürütüyoruz. Obezite ameliyatı sonrası oluşan ölüm oranları %0,2 ve bunun da en önemli nedeni embolidir. Emboli damarın pıhtı ile tıkanmasıdır. Yani damarda pıhtı oluşup, yerinden kopup başka bir organa ulaşması demek. Örneğin; beyine gidebilir, akciğere gidebilir. İşte bu yüzden hastaları ameliyat sonrası hemen erken ayağa kaldırıp dolaşmasını sağlıyoruz.

 

AMELİYAT SONRASI AĞRI…

Hastanın ilk gün biraz ağrısı oluyor. Hastaların ilk günü rahat geçirebilmeleri için ağrı kesiciler uyguluyoruz. Ama ikinci gün itibari ile ağrı kesici vermiyoruz çünkü hasta ikinci gün itibari ile ağrı hissetmiyor.

 

HASTALAR 2. GÜN İTİBARİ İLE AĞRI YAŞAMIYOR NEDEN?

Bu ağrının yaşanmaması operasyonun ve organın özelliğinden kaynaklıdır. Karın içerisinde periton denen bir zar vardır. Safra kesesi gibi organların peritonu olduğundan onlarla ilgili yapılan ameliyatlarda hasta ağrı çeker. Ancak midenin peritonu olmadığı için hastada ağrı olmuyor.

 

AMELİYAT SÜRESİ VE SONRASI

Tüp mide ameliyatında hasta ortalama 45 dk operasyonda kalır. Ardından 3 gün hastanede yatırılır ve 4. gün sabahı taburcu edilir. Taburcu ederken de tüm ilaçlarını ve beslenme programını da düzenleyerek hastayı göndeririz. Sonrasında da 1 ay boyunca hastanın beslenmesini takip ederiz. Her 10 günde bir kontrole çağırırız.

 

TÜP MİDE AMELİYATI GEÇİREN HASTA NASIL BESLENMELİ?

Tüp mide ameliyatı olan hasta her şey yiyebilir. Ancak hasta gazlı içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmalı, alkol ve sigara ilk etapta kesiklikle yasak. Bir de bulgur, pirinç gibi şişen gıdalardan bir süre uzak duracak. İlk 30 gün hastaları 10’ar günlük periyodlarla takip ediyoruz. Tülbent dönemi, Blender dönemi ve Yumuşak Katı Gıdalar Dönemi olmak üzere üç dönemden oluşuyor…

Tülbent dönemi: İlk 10 gün berrak, tanesiz sıvılarla besleniyor. Günlük 2500 cc sıvı alması gerekiyor. Bu sıvının 1000-1500 CC’nin su olması ve geriye kalan 1000 CC’nin ise çorba ve meyve suyu olmasını öneriyoruz. Ancak mutlaka tülbentten süzülmeli, ameliyat yerine yapışmama olmaması için şart. Elma, armut, havuç gibi meyvelerin taze bir şekilde suyu sıkılmalı, hazır meyve suyu kesinlikle yasak. Çorbalarda da gazlı olmayanları öneriyoruz, et suyu, balık suyu, tavuk suyu gibi…

 

Blender dönemi: İkinci 10 gün blenderlı döneme geçiyoruz, bunun da nedeni midenin geri kalan %20’lik kısmının kendisini mide gibi hissetmesi için. Çalıştırma ve alıştırma dönemi. Bu 10 günlük dönemde hasta 3 öğün yemek yemek zorunda. 3 öğünde sadece katı gıda alıyor. Ama yediği her şey blenderden geçiyor. Bu dönemde katı ve sıvı aynı anda tüketmeyecek.

 

Yumuşak Katı Gıdalar Dönemi: Bu dönemde artık tülbent ya da blender kullanılmıyor. Hasta tatlı kaşığı boyutunda katı ama yumuşak gıdaları tercih ediyor. Kendisi iyice uzun uzun çiğneyerek tüketiyor.

 

 “Bu operasyonu geçiren hastalar ameliyattan sonra kesinlikle açlık hissetmiyor çünkü midenin fundus dediğimiz üst kısmında Ghrelin hormonu yapan hücreler var. Bu hücreler beyine “acıktık” diye sinyal gönderiyor, ancak ameliyat esnasında bu hücrelerin bulunduğu mide kısmı alındığından artık beyne sinyal gitmiyor. Haliyle açlık hissi ortadan kalkıyor.”

 

AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE HASTANEYE YATMAK NEDEN ZORUNLU?

Hastalarımızı ameliyattan 1 gün önce hastaneye yatırıyoruz çünkü ameliyat sonrası en sık görülen ölüm riski embolidir. Biz de emboliyi önlemek amaçlı ameliyat öncesi kan sulandırıcı iğne tedavisi başlatıyoruz. Bu tedavi hastayı hastaneye yatırdığımız an ve sonrasında ki 1 ay boyunca da kendisine uygulanıyor. Hastanede ki süreçte biz iğne uygulamasını eksiksiz yapıyoruz, taburcu sonrası da mutlaka yaptırmalarını öneriyoruz. Böylece emboli riskini ortadan kaldırmış oluyoruz. O nedenle operasyondan 1 gün önce ve devamında ki 1 ay boyunca bu iğnenin yapılması şart.

 

TABURCU SONRASI KULLANILAN İLAÇLAR NELER?

Hastalar ameliyat sonrası 1 ay sadece şurup kullanıyorlar. İlk 1 ay şurup, sonra hap olarak devam ediyor. Bu ilaçları 6 ay boyunca kullanıyor.

 

KONTROL DÖNEMİ VE TAHLİLLER…

Ameliyat sonrası 1 ayın sonunda hastaya kontrol tahlilleri yapıyoruz.  Vitamin, mineral, hormon bozukluğu var mı diye, varsa takviye yapıyoruz. Ama genelde bugüne kadar %95 – 96 oranlarda hastalarda herhangi bir vitamin eksikliği görülmedi. Çünkü hastalarımız besleniyor sadece beslenme şekillerini değiştiriyoruz.

 

AMELİYAT SONRASI İLK KİLO NE ZAMAN VERİLMEYE BAŞLIYOR?

Ameliyat oldukları an itibari ile zayıflamaya başlıyorlar yaklaşık 2 litrelik bir mide hacmi çıkartıyoruz. Hastalar aylık ortalama 7-10 kilo arası zayıflıyor. Bizim de sağlıklı bir şekilde planladığımız kilo verme miktarı budur. Bu ameliyatın amacı vücuttaki yağ kitlesinden kurtulmak, protein ve su kaybını engellemek. Hastalar taburcu olurken 6 ila 8 arası kilo kaybı ile gözleniyor. Avustralya’dan gelen bu hastamızı 6 kilo vermiş olarak taburcu ettik.

 

ÖZEL OPTİMED HASTANESİN’DE GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ TÜP MİDE AMELİYATLARINDAN ÖRNEK HASTALAR KİMLER?

Tuğçe Hanım en fazla kiloyu veren hastamız. 8 ay içinde 50 kilo verdi.  Bir gazetecimiz var 157 kilo kendisini ameliyata almıştık, ilk ayında 16 kilo verdi. İstanbul’dan gelen bir hastamız 173 kilo ile ameliyata girdi, 1 ayda 18 kilo verdi.  

  

Vücut Kitle İndeksine göre ameliyat kararı veriyoruz. 35’in üzerindeyse yandaş hastalık olup olmadığına bakılıyor ( şeker, tansiyon, kolestrol, uyku apnesi).  40’ın üzerinde ise bu hasta artık herhangi bir diyet ya da sporla zayıflayamaz ve yandaş bir hastalık olması durumunu gözetmeksizin bu ameliyatı olmasını öneriyoruz.”

 

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI SPOR YAPILABİLİR Mİ?

Ameliyattan sonra hemen yürüyüşe kaldırıyoruz ve sonrasında ki 90 gün boyunca her gün yarım saatlik tempolu yürüyüş öneriyoruz. Ağır spor kesinlikle önermiyoruz, kalp krizi riskini artırıyor. 3 ay boyunca herhangi bir spor kulübüne de gitmesini önermiyoruz. Ancak 3 ayın sonunda aktif spora başlayabileceğini öneriyoruz.

 

PEKİ, TÜP MİDE AMELİYATI GEBELİĞE ENGEL Mİ?

Tüp mide ameliyatı olan hastalar belli bir süre hamile kalamazlar. Biz 15 ay beklemeleri gerektiğini öneriyoruz. Vücudun kilo vermesinin durması ve yeniden dengesini bulması için.

 

SON OLARAK AMELİYAT SONRASI FİZİKSEL OLUMSUZ HERHANGİ BİR DEĞİŞİM OLUYOR MU?

Evet, olumsuz demeyelim ama geçici bir süre saç dökülmesi oluyor, kısa sürüyor ve sonra saçlar yeniden çıkıyor. Bu tamamen vücudun hormon dengesinin değişmesinden ve yeniden dengelenmesinden kaynaklanıyor. 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler:
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 16.04.2024
Bugün
15 - 22
Çarşamba
14 - 20
Perşembe
12 - 19
Tekirdağ

Güncelleme: 16.04.2024
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
2
Galatasaray
84
69
1
3
27
31
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
9
12
10
31
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı