CHP Tekirdağ Vekili Aygun:
“Eğitim, velileri de kapsayan bir sürece dönüştürülmeli”
“Okullara güvenlik atanmalı”
“Atanamayan 65 bin uzman erbaş, derhal okul güvenliği için değerlendirilsin”
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi. Aygun, eğitimin velileri de kapsayacak bir sürece dönüştürülmesi ve çocukları suça yöneltmek yerine eğitime kazandıracak bir modelin inşa edilmesi gerektiğini belirtirken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de önerdiği üzere ataması yapılmamış uzman çavuşlar arasından 65 bin güvenlik görevlisinin derhal okullara atanmasını istedi.
Aygun, Şanlıurfa’nın Siverek İlçesindeki Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 14 Nisan 2026 tarihinde meydana gelen olaydan sadece bir gün sonra 15 Nisan 2026 tarihinde Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’nde Ayser Çalık Ortaokulu’nda meydana gelen silahlı aldırıya işaret etti.
İki gün ara ile yaşanan olayların, okulların güvenliği ve eğitim alan çocukların psikolojik koşulları konusunda yaşanan sıkıntıları ortaya çıkardığını vurgulayan Aygun, “Okullardaki şiddet ve sayısız okulda yaşanan akran zorbalığı, eğitimin niteliğinin sorgulanmasının zaruri olduğunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Aygun, bu çerçevede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
Okullarda güvenliği sağlayacak önlemleri alacak mısınız?
Okullarda giriş-çıkış denetimlerinin eksiksiz sağlanması, kamera sistemlerinin güçlendirilmesi, okul çevrelerinde kolluk devriyelerinin sıklaştırılması ve acil kriz planlarının hazırda tutulması artık zorunluluktur. Bu konuda bir çalışmanız olacak mıdır?
Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in de önerdiği üzere ataması yapılmamış uzman çavuşlarımız arasından 65 bin güvenlik görevlisi derhal okullarımıza atanmalıdır. Bu konuda gereken adımı atacak mısınız?
Uyuşturucu çeteleri ve silahlı çetelerin lisedeki çocukları etki altına almasını, yanlarına çekerek cezai ehliyetten yararlanmalarını engelleyecek misiniz? Bu konuda Adalet Bakanı ile ortak çalışma yapmayı düşünür müsünüz?
Okullardaki eğitim; müdürden, öğretmene kadar tüm boyutlarıyla tek şemsiye altında düşünülmesi gereken bir süreçtir. Son dönemde müdür atamalarında liyakat yerine nepotizmin öne çıktığı görülmektedir. Sözlü sınavı ile liyakatli öğretmenlerin elenmesi sistemine devam edecek misiniz?
Okulların akademik eğitim kadar toplumsal değerlerin aşılandığı, sevgi ve saygının kök salmasını sağlayacak kurumlara dönüşmesi için müfredatı topyekûn gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?
Okullarda güvenliğin sağlanması için ne gibi önlemler alacaksınız?
Öğrencilerin sosyalleşmesi için okulda sosyal etkinlik, spor ve diğer imkânların arttırılması yönünde çalışmalarınız olacak mıdır?
ERGENLERE ÖZEL REHBERLİK!
Genç ergen konumunda olan öğrencilerin problem çözümü konusunda okul tarafından yönlendirilmesini, rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin velileri de kapsayan bir model ile gerçekleştirilmesini düşünüyor musunuz?
Okulların öğrenci davranışlarını olumlu yönde değiştirmesi gerekirken bazı çocuk ve gençlerin okuldan dışlanarak suça eğilimli hale getirilmesine izin verecek misiniz?
Şiddetin ortadan kaldırılabilmesi ve gençlerimize daha kaliteli, daha güvenli eğitim ortamlarının sunulabilmesi için, öncelikle okullarda şiddetin irdelenmesi, sonrasında nedenlerinin araştırılması ve bu sonuçlar ışığında önlemlerin alınması gerekmektedir. Okullarda eğitim kalitesini ve iklimini olumsuz yönde etkileyen faktörleri araştıracak mısınız?