301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
18 Kasım 2010 - Perşembe 21:46 Bu haber 3752 kez okundu
 
Saray da, Başarılı İki Eğitim Kurumu
Köşe Yazıları Haberi


      Devletin, eğitimden sonra öğretimde de havlu atması, vatandaşları üzüyor. Buna karşın, Saray’da örnek alınacak biri resmi, diğeri özel iki eğitim kurumu var. Anadolu Lisesi ve Birey Dershanesi.    
            Gelin, bu iki kuruma bir göz atalım.

       1940 lı, 50 li, hatta 60 lı yıllarda Saray’da sadece bir Ortaokul vardı. Şimdi Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun kullandığı o tarihi binada uzun yıllar eğitim-öğretim yapan Saray Ortaokulu, ilçenin okuma çağındaki çocuklarına büyük katkı sağlamıştı.
        Hayırsever Ali Naki Erenyol’un yaptırdığı ayrı bir binadan sonra ilçemiz, halk arasında “düz lise” denilen, klasik bir liseye kavuştu. Okul, uzun yıllar ilçenin lise ihtiyacını karşıladı ve şimdiki yeni binasında, karşılamaya devam ediyor.
         Ne var ki, öğretim kadrosunun bütün branşlarda yeterli olmaması, gelen öğretim elemanlarının kısa süre kalıp okuldan ayrılmaları, okulda başarılı bir eğitimin verilmesini engelledi. Öğrenciler, iyi yetiştirilmediler. Nitekim, yüksek öğrenime geçiş sınavlarında okulun başarısı, uzun yıllar düşük kaldı.
         Bunun üzerine imkanları olan kimi veliler çocuklarını Çorlu, Tekirdağ, Edirne , İstanbul gibi çevre okullara gönderdiler.
         İlçede önce Erkek, sonra Kız Meslek Lisesi’nin açılması ve daha sonra bu okulların birleşip karma hale gelmesi, ardından da bir Anadolu Lisesi’nin öğretime başlaması, rekabet havasına giren düz lisedeki başarısızlığı ortadan kaldırdı.
        Okulda görev alan öğretmenlerin gayretleri, okul yöneticilerinin bu konudaki çabaları düz lisemizi, başarılı liselerin arasına sokuverdi. Bugün, Ali Naki Erenyol Lisesi, başarı sıralamasında bölgemizdeki liselerin içinde ön sıralarda yer alıyor.
                    ANADOLU LİSESİ İSE,  BAŞARIDA  EN  ÖNDE
        2000 yılında, Hükümet Konağı’nın karşısına açılan Saray Anadolu Lisesi de, başlangıçta pek başarı sağlayamadı. İlk mezunlarının Üniversiteye girişteki başarıları, % 25’i geçemedi. Ancak, okul kısa sürede kendini toparladı.
       2003 yılına gelindiğinde Tekstilci Fehmi, Ahsen ve Basri Arıcı adlı üç kardeş, 5 derslikli okula 12 yeni derslik ekleyerek, başlangıçta İlkokul ve Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan binayı büyüttüler. Ana-babalarının adı verilerek, okul  “Mustafa-Elması Arıcı Anadolu Lisesi” oldu. Hayırsever kardeşler, daha sonra da okuldan ellerini hiç çekmediler. Bir çok maddi katkının yanında, geçen yıl okula bir de Konferans Salonu yaptırdılar. Salona da, kardeşlerden ölen Basri Arıcı’nın adı verildi.
         Kuruluş aşamasında görev alan okulun ilk Müdürü, okulun gerekli fizik imkanlara kavuşması için gayret gösterirken, öğrenci başarısı için de büyük uğraş verdi. Bu sayede, başarı giderek arttı.
        Bütün branşlarda öğretim kadrosunun tamamlanması, öğretmenlerin yoğun çabaları, öğrenci başarısını hep olumlu etkiledi. Ve grafik, giderek yükseldi.
         MÜDÜR NEŞET BALTAŞ, BAŞARIYI DORUĞA  ÇIKARDI
        2006 yılında göreve gelen Okulun ikinci Müdürü Neşet Baltaş, başarıda çıtayı yükseltti ve doruğa çıkardı. Geçen yıl 6 ncı mezunlarını veren okulun başarısında sınavla öğrenci almasının etkisi olsa da, planlı ve disiplinli bir eğitim, başarıyı artırdı. Müdürün otoriter yönetimi ve öğretmenlerin çabaları, kısa sürede sonuç verdi. Okul, 2007 yılından itibaren Üniversiteye giriş sınavlarında çok başarılı oldu. Bu başarı, son üç yıldan beri, % 80 in hep üstünde görüldü. Sporda da üstünlük gösteren okulun, Marmara Bölgesi birinciliği yanında, Türkiye birincilikleri de var.
         Okulu, dört yıl önce ziyaret etmiştim. Geçen hafta yine uğradım ve bu ikinci ziyaretim oldu. Daha önce de “pırıl pırıl” gördüğüm okul, bu defa daha da bir güzel olmuştu.
         Müdür Baltaş’la okulun her tarafını gezdik. Arıcı kardeşlerin okula yaptıkları ilave ile, derslik sayısı artmıştı. Çatının altı bile çok iyi dizayn edilerek, buraya da mükemmel derslikler kurulmuştu.
        Aydınlanması mükemmel olan 20-30 kişilik sınıflarda tek kişilik sıraların yanında, okulun zengin Bilgisayar, Fizik-Kimya Laboratuarı ve yine zengin bir Kütüphanesi vardı. Şimdi de, bir Lisan Laboratuarı kurmak istiyorlardı. Müdürün verdiği bilgiye göre, bu bölümlerin yapımında Diş Hekimi hemşerimiz  Bülent Dedeoğlu ve Eczacı hemşerimiz Sevinç Temur’un, büyük katkıları olmuştu. Okul-Aile Birliği Başkanı Cengiz Serin de, okulun her türlü ihtiyacının karşılanmasında büyük çaba gösteriyordu. Müdür’den bu bilgileri almak, beni çok mutlu etti. Bu hemşerilerimize buradan takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum.
         Öğrencilik yıllarımı hatırladığımda, gördüğüm bu güzel imkanlar karşısında “özenmedim ve kıskanmadım” dersem, doğru olmaz.
                                           OKULA,  İLGİ BÜYÜK
       Saray Mustafa-Elmas Arıcı Anadolu Lisesi’nin yüksek başarısı, kısa sürede bütün çevreye yayılmış. Okul, kayıt döneminde bu sebeple çok tercih ediliyor. Bu bölge için açılan okulda halen öğrenim gören 372 öğrencinin % 30 kadarı, bölge dışından geliyor. Çünkü okul, beğeniliyor ve tercih ediliyor.
        Müdür Baltaş, eğitim öğretimdeki başarının yanında, okulda disiplinin de çok iyi olduğunu, dikkat çekici hiçbir disiplin olayına rastlanmadığını, öğrencilere bu konuda da olumlu telkinler yapıldığını, bu maksatla açılan Rehberlik Birimi’nin çok iyi çalıştığını anlattı.
       Halen kadrolu 28 öğretmeni olan okulda, öğretmenler arasında iyi bir uyum sağlandığını, öğretmenlerin başarı için sürekli çırpındıklarını ve bunun olumlu sonuçlarını aldıklarını anlatan Baltaş, ikinci dil olan Almanca’nın dışında, bütün branşlarda öğretmen ihtiyacının karşılandığını söyledi.
        Anlaşılan o ki, Müdür Neşet Baltaş’ın yönetim ve koordinesindeki okulun “Öğretmen-Öğrenci-Veli” üçgeninde, Saray Mustafa-Elmas Arıcı Anadolu Lisesi, başarıdaki liderliğini kolay kolay kaybetmeyecek ve başkalarına kaptırmayacak.
       Başta okulun Müdürü olmak üzere, bu üçgenin içinde yer alan herkesi buradan kutluyor, başarıdaki azim ve gayretlerinin sürekli olmasını diliyorum.
                   Ve, Özel Birey Dershanesi
      Meslek hayatım boyunca, dershanelere hep karşı çıktım. Çünkü, onların para alarak verdikleri bilgiyi, parasız eğitim yapan devletin okulları vermeliydi.
        Ne yazık ki, eğitimin yok olduğu okullarda, artık öğretim de kaybolmuş ve üst okullara hazırlanan çocuklar, bilgisiz ve çaresiz kalmışlardı.
        İşte, özel dershaneler bu sebeple ortaya çıkmıştı. Tıpkı, suyun ya da havanın, boş  bulduğu alana akması ya da dolması gibi. Onun içindir ki bu oluşumda, özel dershanelerin ve bunları kuranların, hiçbir kusuru yoktu.
         Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl Haziran ayı başında yaptığı açıklamaya göre,Türkiye’de 3.357 Genel Liseye karşılık, tam 4.193 Özel Dershane varmış. Yani dershane sayısı, lise sayısını geçmiş.
          Görülüyor ki, devletin kendi okullarına karşı ilgisizliği, denetimsizliği ve başarısızlığı sonucu bugün, okulların yerini dershaneler almış, hatta geçmiş bile.
                   SARAY BİREY DERSHANESİ, GÖZ DOLDURUYOR
        Kimya Öğretmeni ve müteşebbis Erdem Çağman 2002 yılında, ilçemizin Çerkezköy Caddesi’nde açılan bir dershanede, küçük bir ortaklık payı alarak çalışmaya başlıyor. 4 yıllık başarılı bir uğraştan sonra, büyük ortakla anlaşamaya Çağman, yanına iki öğretmen arkadaşını ortak alarak, çarşı ortasında  kiraladığı Mehmet Tuncel’e ait büyük binaya taşınıyor. Burada da 4 yıl çalışıp,  üstün bir başarı sağladıktan sonra kiracı olmaktan yorulunca, Sibreli Sokak’ta yaptırdığı kendi binasına taşınıyor.
         2010 yılı yazında yeni binada öğretime başlayan Birey Dershanesi’nin öğrenci sayısı, her yıl giderek artıyor.
                         GEÇEN HAFTA,  DERSHANEYİ GEZDİM
        Birey Dershanesi’ni geçen hafta, kurum Müdürü Salim Tamgaç’la birlikte gezdik. Bina, Standartlar Yönetmeliği’ne uygun olarak, tamamen dershane amacıyla yapılmıştı. Çizilen ve uygulanan mükemmel plan, iyi bir öğretim kurumu ortaya çıkarmıştı. Bir giriş, üç normal ve bir bodrum kattan oluşan ve 200 m2 tabana oturan ve de güzel bir bahçe içinde yer alan bina, dershane olarak çok iyi dizayn edilmişti. Aydınlanması mükemmel her biri 20 şer kişilik 16 derslikten başka, etüt odaları, konferans salonu, kantin ve diğer yönetici odalarından meydana gelmiş, ihtiyaç duyulan hiçbir birim unutulmamıştı.
        670 öğrencinin devam ettiği ve 21 deneyimli öğretmenin görev yaptığı dershanede, etüt odasında öğrencilerin öğretmenlerinden bireysel olarak (teke- tek) yararlanmaları dikkatimi çekti ve bu durumu pek beğendim. Dershane, adını belki de bu bireysel çalışmalardan alıyordu.
                                     DERSHANE, ÇOK BAŞARILI
          İlköğretim öğrencilerini SBS (Seviye Belirleme Sınavı’na), ortaöğretim öğrencilerini ise, Üniversite giriş sınavlarına hazırlayan Saray Birey Dershanesi öğrencilerinin, bu sınavlarda yüksek başarı sağladıkları, tutulan kayıtlardan hemen görülüyordu. Başarı, % 90 ın üstündeydi ve bu yüksek bir başarıydı.
          Dershanenin üstün başarısına rağmen, alınan yıllık ücretlerse oldukça düşüktü. Bunun anlamı, ücretler her velinin ödeyebileceği bir düzeyde tutulmuştu, üstelik taksitle alınıyordu.
        Dershanenin, kayda değer daha başka pek çok olumlu yönü vardı, ama onu başka bir yazımda anlatmaya çalışırım.
        Bu başarılı öğretim kurumunu ilçemize kazandıran Erdem Çağman ve arkadaşlarıyla, kurumda görev alan yönetici ve öğretmenleri, bu başarılarından dolayı kutluyorum. Gayretlerinin sürekli olmasını diliyorum.
  Saray’da, Eğitim-Öğretim Hizmetleri Başarılı
    Esasen, ilçemizdeki diğer eğitim kurumlarında da başarının oldukça yüksek olduğu görülüyor ve bu durum halkımızı mutlu ediyor.
  Geçen gün, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hazırladığı bir “Brifing Dosyası” elime geçti. Açıklamalardan, ilçe merkezi ve köylerindeki eğitim-öğretim hizmetlerinin, iyi bir biçimde disipline edildiği anlaşılıyordu.
   Bu başarıda büyük payları olan İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Aydoğan’la, yardımcıları Şube Müdürü Levent Balaban ve Şube Müdürü Müştak Gençer’i de bu vesileyle kutluyorum ve başarılarının sürekli olmasını diliyorum
   Bayram Tebriki : Değerli hemşerilerimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor, mutluluk içinde geçirmelerini diliyorum

 

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
 
Etiketler:
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 27.04.2024
Bugün
11 - 18
Pazar
10 - 19
Pazartesi
12 - 17
Tekirdağ

Güncelleme: 27.04.2024
İmsak
17 Şevval 1445
Sabah
04:31
Öğle
06:08
İkindi
13:13
Akşam
17:01
Yatsı
20:08
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı