301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
25 Ocak 2024 - Perşembe 11:27 Bu haber 262 kez okundu
 
Gürer: “Et ve süt kurumunun ithalat yapması ile sorunlar bitmez”
Gürer: “Hayvancılık yaz-boz ile düzelmez” Gürer: “Tarımda AKP iktidarının kafası karışık; ne yaptığını bilmiyor” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta sorunları ortadan kaldırmanın esas yolunun, yerli üreticiyi desteklemekten geçtiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığının, hayvancılıkta yaşanan sorunları aşmak için hayvan ithalatının yalnızca devlet eliyle yapılmasını kararlaştırdığına dikkat çekti.
ULUSAL HABERLER Haberi


SİYASİ İKTİDARIIN HAYVACILIKLA İLGİLİ TEDBİRLERİ YETERSİZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta siyasi iktidarın aldığı tedbirlerin çözümcü değil günü kurtarmaya yönelik olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Kamu İktisadi Teşekkülleriyle (KİT) ilgili olarak, yönetim kurullarının daha profesyonel hale getirileceğini, satın alma usullerinin, kurumsal yönetim ilkelerinin verimlilik ve kararlılık ekseninde yeniden düzenleneceğini belirttiğini dikkat çeken Gürer, “Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan özelleştirme uygulamasına göre ise TEDAŞ ve TEİŞ’a ait önemli ölçüde turizm bölgelerinde yer alan 73 taşınmazın özelleştirilmesine karar verildi. Bir taraftan KİT’lerde yeni sürece geçileceği belirtilirken, diğer taraftan KİT’lerin varlıkları satılmaya devam ediyor. Kısa süre önce de orman alanlarının satışıyla ilgili Cumhurbaşkanının açıklamaları olmuştu. Tarım ve Orman Bakanı ise geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yaşanan fiyat artışlarına karşı, özellikle etle ilgili hayvan ithalatının artık devlet tarafından yapılacağını duyurdu. Bu yeni uygulamayla özel sektörün hayvan ithalatından çekilerek devletin sorumluluk alacağını belirtti. İthal edilen hayvanların 4 ay boyunca satılmayacağı vurgulandı. Bu sayede al sat işlemlerinin neden olduğu fiyat artışı sorununun ortadan kaldırılacağını ifade etti” diye konuştu

TARIM BAKANLIĞININ İTHALATLA İLGİLİ AÇIKLAMASINA TEPKİ 

Cumhurbaşkanı, Hazine ve Maliye Bakanı ve Tarım, Orman Bakanının yaptığı üç açıklamanın bir arada değerlendirildiğinde, özellikle tarım KİT’lerinin durumunun yetirince anlaşılamadığı görüldüğünü söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Et ve Süt Kurumu ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) uygulamaları önemli ölçüde siyasi iktidarın kararlarıyla yönetiliyor. Ülkemizde serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor ama hayvan ithalatının yalnızca devlet tarafından yapılmasına karar verildiğini Tarım ve Orman Bakanı duyuruyor. 22 yıl sonra ithalatın yalnızca Et ve Süt Kurumu tarafından yapılması ile piyasanın dengelenmeye çalışılacağı öngörülüyor” şeklinde konuştu.

BAKAN SORUNLARI ÖZEL SEKTÖRE BAĞLADI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımda Sorunun kaynağı inmeden çözüm üretilemez. Girdi maliyetlerine müdahale edilmemesi, yem fiyatları sürekli artması, piyasaya uygun fiyatlarla  yem ürünü verilebilme olanağı yaratacak zemini oluşturulmuyor . Yem fiyatlarına müdahaleden söz edilmiyor. Hayvanlar için ağır giderlerinde ortaya çıkan artışlarla ilgili düzenleme yapılmıyor. İthalatçı anlayışa bu yıl da devam edileceği görülüyor” dedi.

2 YILDA 1,5 MİLYON BAŞ HAYVAN İTHAL ETTİK

Geçmiş dönemdeki Tarım ve Orman Bakanlarının, 2023 yılında hayvan ithalatının sona ereceğini belirttiğini de hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2023’te 700 bin baş hayvan ithal edildiğini, 2024’te 600 bin baş sığır ithal edileceğinin açıklandığını, bu durumda ülkede hayvan varlığında sorun olduğunun da açıkça görüldüğünü belirtti.  Gürer; “Türkiye’nin Avrupa’da hayvan varlığı bakımından birinci sırada olduğunu söylüyorlar ama ülkenin 2 yılda 1.5 milyon baş sığır ithal edecek duruma düşmesi uygulanan politikalardaki yanlışın somut göstergesidir” dedi. 

HAYVAN İTHALATIYLA SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ

Et ve Süt Kurumunun hayvan ithal etmesiyle sorunların ortadan kalkacağı izlemini yaratıldığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ithal edilen hayvanlar, hayvancılıkla ilgili birliklerden alınan talepler doğrultusunda dağıtımları sağlanacak. 4 ay süreyle bu hayvanların alt sat yapılmasının önüne geçilecek. Bu süre içerisinde hayvanların yem tüketerek beslenmesi, 4 aylık sürede istenilen sonucun alınması olası değildir. Hayvancılıkta bir yanlış yaparsanız onun bedelini 5 yıllık süreçte öderseniz” şeklinde konuştu. 

GEBE İNEKLER KESİME GÖNDERİLİRKEN NEREDEYDİNİZ?

Hayvancılıkta yaşanan sorunlardan; gebe inekleri, süt ineklerini ve düveleri kesime giderken 2020’de yeterli önlemleri almayan, üreticinin hayvanlarını kesime gönderdiği süreci seyreden iktidarın sorumlu olduğunu ifade eden Gürer, “Siyasi iktidarın, o sorumluluğu o gün için yerine getirmeyerek yarattığı olumsuzluğun bedelini bugün vatandaş ete ve süte pahalı erişimle ödemektedir” dedi.

İKTİDAR NE YAPTIĞINI BİLMİYOR

İthalatın Et ve Süt Kurumu tarafından yapılmasının, birlikler eliyle dağıtımının sağlanmasının normalde kamucu bir anlayışın kabulleneceği bir durum olduğuna da işaret eden CHP Milletvekili Ö.Fethi  Gürer, “Serbest piyasa ekonomisi uyguladığını söyleyen iktidarın kafası karışık; ne yaptığını bilmiyor, bir öyle, bir böyle, yaz-boz tahtasına döndürdüler tarımı” diye konuştu. 

HAYVANCILIKTA SÜREÇ TERSİNE DÖNDÜ

Hayvancılıkta kısmen olumlu giden sürecin son üç yılda tersine döndüğünü söyleyen Gürer, “Tekrar ithalatçı bir noktaya evrildi. İthalatı kimler yapıyor, bundan kimler rant elde ediyor, neden ithal edilen hayvanlar yurtdışından, Brezilya’dan, Çekya’dan, farklı yerlerden uygun fiyata alınırken, ülkemize geldiğinde fiyatlar katlanıyor diye sorduk. AKP 22 yıl tarımı yanlış yönetti. ” şeklinde konuştu.

SEÇİM DÖNEMLERİNDE BASKILADIĞINIZ 

FİYATLAR DAHA SONRA KATLANARAK ARTIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, açıklamasında daha profesyonel bir KİT yönetimini oluşturacağını, şeffaflığı getireceğini belirttiğini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Seçim dönemlerinde ya da Ramazan ayı geliyor bu süreçte et fiyatlarını baskılayarak daha uygun fiyatlara ürün gitmesinin yolunu açma çalışmasında bulunma daha sonraki süreçte fiyatların daha da artmasına neden oluyor” dedi.

İKTİDARA ÇAĞRI

Siyasi iktidara çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “hayvancılıkta ithalatçı anlayıştan kurtulmanın yolu ahır giderlerini düşürerek, yem fiyatlarını sübvanse ederek üreticiye destek sağlamak yaşanan sorunlara karşı planlama ve öngörüyü doğru yapmaktan geçer. Bunlar sağlandıktan sonra Mehmet Şimşek’in KİT’lerle ilgili söyledikleri yaşam bulur. Ne Et ve Süt Kurumunun ithalatçı bir anlayışla piyasayı dengelemesinden sonuç alınır ne de hayvancılıktaki sorunlar ortadan kalkar. Hayvancılıkta sorunları yaratan siyasi iktidarın tüccar gibi olaylara bakıp iş bilmezliği sonucu ortaya çıkan sorunlardır. Bu sorunları ortadan kaldırmak yerli üreticiyi desteklemek ve onların sorunlarıyla doğrudan ilgilenmekle olur” diye konuştu.

DOĞRU DESTEKLEME, DOĞRU PLANLAMA VE DOĞRU YÖNLENDİRME ŞART

Gürer, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Ulusal Süt Konseyi’nin 13,5 lira olarak açıkladığı 1 litre sütün tavsiye fiyatı küçük aile tipi işletmelerde ne yazık ki uygulanmıyor; aracılar fiyatı daha düşük tutuyor. Yem fiyatlarındaki artış süt fiyatlarında da artışa neden oluyor.

Gerek et ve sütle ilgili gerekse bu ürünlerden mamul ürünlerle ilgili fiyat artışlarının ortadan kaldırılması için doğru destekleme, doğru planlama ve doğru yönlendirmeye ihtiyaç var. Bunlar sağlanırsa vatandaşın ete ve süte erişimi daha da kolaylaşır. Aksi taktirde bugün emeklilerin ve dar gelirlilerin evine et ve süt ile bu ürünlerden mamul ürünler girmiyor ki bu sorunlar daha da artar…”

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Gürer:, “Et, ve, süt, kurumunun, ithalat, yapması, ile, sorunlar, bitmez”,
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 27.04.2024
Bugün
11 - 18
Pazar
10 - 19
Pazartesi
12 - 17
Tekirdağ

Güncelleme: 27.04.2024
İmsak
17 Şevval 1445
Sabah
04:31
Öğle
06:08
İkindi
13:13
Akşam
17:01
Yatsı
20:08
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı