301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
07 Ağustos 2023 - Pazartesi 16:35 Bu haber 182 kez okundu
 
TMO sattığı mülkünü yeniden kiraladığını kabul etti
Gürer: “TMO yine şaşırttı” Gürer: “Depoların kaça satılıp aynı depoların kaça kiralandığı açıklamalıdır” Gürer: “TMO’nun iddia ettiği lisanslı depo inşaatları nerededir?” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ili Merkez Höyük Köyünde TMO sattığı depoları bugün kiralamasını eleştirip sattığı fiyata depolarını kiraladığını açıklamıştı.
ULUSAL HABERLER Haberi


 

TMO AÇIKLAMA YAPTI

 

Son günlerde bazı basın ve yayın organlarında Niğde ili Merkez ilçesi Hüyük köyü/mahallesinde TMO tarafından satılan depoların satış fiyatına yakın fiyatlarla tekrar kiralandığı şeklinde haberler yer almakta olup konunun doğru anlaşılması bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.” denilen açıklamada

 

Kuruluşumuz Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsünde olup faaliyetlerini Ana Statüsü ve ilgili mevzuat dahilinde sürdürmektedir. Bu mevzuatlardan biri olan Genel Yatırım ve Finansman Programında atıl durumda bulunan taşınmazların satış, kiralama gibi yöntemlerle ekonomiye kazandırılması belirtilmektedir.

Bu kapsamda, eski ve atıl durumda olan Niğde Hüyük deposu 2006 yılında rayiç bedel nazarında satılarak ekonomiye kazandırılmış olup bu sayede hem gelir elde edilmiş hem de işletme masraflarından tasarruf sağlanmıştır.

Bahse konu depolara uzun yıllar ihtiyaç olmamış, bu yıl yoğun bir şekilde devam eden hububat alım kampanyasında ise ihtiyaca binaen uygun fiyatla kiralama yapılmıştır. “ denilerek Gürer açıklamasını doğruladı .

TMO internet sitesinde yer alan açıklamada ayrıca

Bölgede yatırım aşamasında / yapımı devam eden lisanslı depo inşaatları bulunmakta olup bu nedenle önümüzdeki yıllarda Hüyük’teki eski depolara ihtiyaç olmayacağı değerlendirilmektedir” denildi.TMO açıklamasında “

Dolayısıyla, söz konusu haberlerde yer alan satış fiyatına yakın fiyatlarla tekrar kiralandığı hususu gerçeği yansıtmamakta olup 17 yıl önce satılan ve bu yıl yoğun geçen alım kampanyası döneminde ihtiyaç duyulduğu için uygun fiyatla kısa süreli kiralanan depoların satış bedeli bugüne eskale edildiğinde kira bedelinin katbekat üzerinde kalmaktadır” açıklaması yapıldı.

TMO, KAÇA SATIP, KAÇA KİRALADI?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkeze bağlı Konaklı beldesi yakınlarında, Hüyük mevkiinde önceki yıllarda sattığı ofis deposunun önüne giderek, yaşanan olumsuzluklarla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

TMO’nun aralarında Hüyük deposu da olmak üzere çok sayıda ofis deposunu sattığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO; şimdi sattığı depoları, neredeyse satış fiyatına yakın meblağlar ile kiralıyor” demişti.

BOR’DAKİ TMO BİNALARI YIKILDI

Çok sayıda alım noktasını kapatan TMO’nun Bor’daki binalarının da yıkıldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bor’daki depolar boş kaldı. Hüyük’te ise ‘bu kadarına da pes’ dedirtecek bir olayla karşı karşıyayız. Türkiye’de kamuya ait varlıklar bu şekilde peşkeş çekiliyor. TMO ithalatçı bir yaklaşımla ne yazık ki ülkemizde çiftçiye hizmet veriyor” ifadelerini kullanmıştı .

Vekil Ömer Fethi Gürer TMO açıklamasını değerlendirdi. Gürer, “TMO’nun Niğde’deki depoları kaç liraya satıp, aynı depoları bugün kaça kiraladığını açıklamasında yer almamaktadır. TMO üzerinde TMO yazısı tesislerde hala duran depoları kaç liraya satıp kaç liraya bu yıl kiralamıştır, açıklamalıdır. Bor’da ofis binası neden boşaltılıp binalar yıkılıp depolar neden boş kalmış ve kaça satılmıştır. Ülke genelinde TMO son 20 yılda ne kadar arazi, depo, lojman, silo satmıştır? Zarardan kurtulmayan ve ithalatçı bir kimliğe bürünen  TMO ne kadar varlığını ne kadar fiyatlar ile tüketmiştir? TMO 2021 ve 2022 yılı zararı nedir? Neden depo ve binaları sattığı halde kurum zarardan kurtulamamaktadır ? Höyük için Açıklama yapabilen TMO bu soruları da yanıtlamalıdır “ diye sordu.

TMO’nun, Niğde’de satılan depolarla ilgili iddiaları, yüzeysel yanıtlarla geçirdiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “TMO, lisanslı depolardan açıklamada söz ediyor. Bu 7 lisanslı depo nerede yapılıyor? TMO mu yaptırıyor? Özel sektör depolarından mı söz ediliyor? TMO yaptırıyorsa kaça ihale edildi? Eldekiler neden satıldı?  Niğde ili 42 ili kapsayan lisanslı depo yapılacak iller arasında yer almadığına göre lisanslı depo için Niğde’ye özel düzenlememi sağlandı? TMO bu konuda da kamuoyuna bilgi vermelidir. TMO Niğde’de halen Konaklı Kasabası yakınında açık alan depolaması için kiraladığı araziye ne kadar ödeme yaptı? Açık alanda sağlanan alım deposu ne kadar sürede stoklama sağlanacak? Bu gibi ülke genelinde kaç açık alana ürün stoklaması yapılmaktadır? TMO stoklarında ne kadar ithal arpa ve buğday vardır? Kaç dolara tonu ithal edilmiştir. Stokları ithal ürünle dolu olması depolama alanı arayışına neden olmuş mudur? TMO bu konularda da kamuoyunu bilgilendirmelidir. İşine geldiği konu da kamuoyuna açıklama yapıp işine gelmeyen konuda susmak kurumun işleyişini sorgulatmaktadır” dedi.

AÇIKLAMALARA AÇIKLAMA GEREKİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,  yaptığı açıklamada, üreticilerin; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), Niğde merkez Hüyük köyü yakınlarındaki deposunu satıp, aynı depoyu satış fiyatına yakın fiyatlarla kiraladığı yönündeki  açıklamaları üzerine   TMO yaptığı açıklamada yeni soru işaretlerine de neden oldu.

CHP Niğde Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’in, üreticilerin iddialarıyla ilgili açıklamaları üzerine TMO tarafından yapılan açıklamada TMO depolarının satış ve kiralama fiyatlarına yer verilmedi.

BU SORULAR DA YANIT BEKLİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO tarafından yapılan açıklamada, eski ve atıl durumda olan Hüyük’deki deponun 2006 yılında rayiç bedel nazarında satıldığı belirtilmekte, satıldıktan sonra bu depolara uzun yıllar ihtiyaç duyulmadığı ifade edilmektedir. TMO ayrıca bu yıl hububat alım kampanyasının yoğun bir şekilde devam ettiği için ihtiyaca binaen buranın yeniden kiralandığını açıklamakta, bölgede lisanslı depo inşaatlarının da devam ettiğini belirtmektedir. 17 yıl önce satılan depoların kaça satıldığı, bugün aynı depoların kaç liraya kiralandığı gibi rakamsal verilere yer verilmeyen açıklama tamamen yüzeysel ve kafalarda yeniden soru işaretlerinin oluşmasına neden olacak niteliktedir” ifadelerini kullandı.

NASIL YENİDEN DEPOLANACAK HALE GELDİ

Gürer, “TMO’nun ifadesine göre 2006 yılında eski ve atıl durumda olan depo, aradan 17 yıl geçmesine rağmen nasıl oldu da TMO tarafından yeniden kiralanacak kadar kullanılır hale gelmiştir?  Görünen o ki tesiste yapılan bir çalışma izi yoktur. Olduğu gibi tesis durmaktadır. Ayrıca bölgede lisanslı depo inşaatlarının devam ettiği açıklanmaktadır; ancak Niğde ili lisanslı depoculuk uygulaması kapsamındaki 42 il arasında yoktur. TMO’nun açıkladığı lisanslı depo inşaatları nereye yapılmaktadır? Tarımda plansızlık ve öngörüsüzlüğünde tam karşılığı TMO içine düşürüldüğü durumdur. Mevcut depolar hasattan önce ithal ürünle dolduruluyor. Depo yok sattığı depo kiralamak zorunda kalıyor. Çiftçi Tüccar eline bırakılıyor. Yanlış tarım politikaları ile tarımda sorunlar artarken kamuda zarar edecek uygulamalar içine sokuluyor .Bir an önce kamucu anlayışla tarıma bakılmalıdır” dedi

TMO, HUBUBATI BOŞ ALANA DEPOLUYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun alım yaptığı buğdayı Hüyük depolarına yakın bir bölge olan merkez Konaklı beldesindeki boş alanlara da depoladığına da dikkat çekerek, bu alanın kaç liraya kiralandığının da açıklanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: TMO, sattığı, mülkünü, yeniden, kiraladığını, kabul, etti,
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 27.04.2024
Bugün
11 - 18
Pazar
10 - 19
Pazartesi
12 - 17
Tekirdağ

Güncelleme: 27.04.2024
İmsak
17 Şevval 1445
Sabah
04:31
Öğle
06:08
İkindi
13:13
Akşam
17:01
Yatsı
20:08
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı