Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa TEKİRDAĞ
TEKİRDAĞ

52 İlin Milletvekili Sayısı Değişiyor

Anayasa değişikliği ile milletvekili sayısının 600’e çıkarılması, seçim çevrelerini büyütecek. 2 bölgeden oluşan Ankara 3 seçim çevresine, tek bölge olan Bursa iki seçim çevresine bölünecek. Artan 50 milletvekilinde yaklaşık beşte bir ile en büyük payı İstanbul alacak.

Yayınlama: 01.02.2017 - 17:47 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

Türkiye İstatistik Kurumu, 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle Türkiye nüfusunu yaklaşık 1 milyon artışla 79 milyon 814 bin 871 olarak açıkladı. Bu nüfus sayımı verileri ışığında milletvekili sayısı 600’e çıkarılırsa ortaya çıkacak seçim çevreleri ve il il milletvekili dağılımı derlendi.

50 MİLLETVEKİLİ 32 İLE DAĞITILACAK

Milletvekili sayısındaki artışa temsil oranını yükseltmek gerekçe gösterildi. Ancak değişikliğin illere nasıl yansıyacağına bakıldığında 50 yeni milletvekili sadece 32 ile dağıtılabiliyor.

Gazeteduvar’ın haberine göre; Milletvekili artışında aslan payını İstanbul alacak. 50 milletvekilinin 9’u İstanbul’a düşecek. Bu durumda 3 seçim çevresinden oluşan İstanbul’un toplam 88 olan milletvekili sayısı 97’ye yükselecek.

ANKARA 3 BÖLGEYE AYRILACAK

Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması Türkiye’nin 2. büyük seçim bölgesi olan Ankara’da önemli bir değişime yol açacak. Ankara’da 32 olan milletvekili sayısı 4 artışla 36’ya çıkacak. Milletvekili seçim kanununa göre 19 ile 35 arasında milletvekili çıkaran iller 2 seçim bölgesine, 36 ve üstünde milletvekili çıkaran iller 3 seçim çevresine bölünüyor. Milletvekili artışı nedeniyle Ankara’daki 2 seçim çevresi de böylece 3’e çıkacak.

BURSA 2 BÖLGE OLABİLİR

Bursa’nın 18 olan milletvekili sayısının da 2 artışla 20’ye çıkması bekleniyor. Bu durumda tek seçim çevresinden oluşan Bursa iki seçim çevresine bölünecek.

İstanbul, Ankara ve Bursa’da önemli değişikliğe yol açacak yeni düzenleme ile Kocaeli, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin, İzmir ve Antalya’nın milletvekili sayısı 2’şer artacak.

Aydın, Ordu, Diyarbakır, Kayseri, Balıkesir, Elazığ, Batman, Kütahya, Afyon, Muş, Edirne, Karaman, Aksaray, Karabük, Yalova, Denizli, Ağrı, Tekirdağ, Adana, Hatay, Manisa, Konya, Muğla’nın milletvekili sayısı 1’er yükselecek.

Geriye kalan 29 ilin milletvekili sayısında ise değişiklik olmayacak.

SEÇİM KANUNU DEĞİŞİRSE

Başkanlık içeren Anayasa değişikliği referandumda kabul edilirse son nüfus sayımına göre milletvekili dağılımı böyle olacak. Ancak mevcut 4 ayrı seçim kanununun tek çatı altında toplanması ve milletvekili seçimlerinde daraltılmış bölge uygulamasına gidilmesi durumunda tabloda değişiklikler olabilir.

Kaynak bik.gov.tr

Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

AYNI SENİN GİBİ  

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE