Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa ULUSAL
ULUSAL

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ: Helün Fırat: “Tiyatro sahnelerine bahar gelecek”

Yayınlama: 27.03.2023 - 17:02 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

DEVA Partisi Kültür, Sanat ve Turizm Politikaları Başkanı Helün Fırat, Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutladı. Bugün (27 Mart) hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Köksal Engür’ü anarak sözlerine başlayan Fırat, “Zorlukların ve yasakların son demlerini yaşıyoruz. Bahar, memleketin dört bir yanına olduğu gibi tiyatronun sahnelerine de gelecek” diye konuştu. Fırat ayrıca mali destekleri artıracaklarını ve sanatçıların vergi yükünü hafifleteceklerini vurguladı.

 

Dünyada sanatçılara en düşük destek veren ülke: Türkiye

Fırat, “Önce ifade özgürlüğünün kaybı, ardından pandeminin yıkıcı etkileri ve sonunda altından kalkmanın imkânsızlaştığı bir ekonomik darbe ile tiyatro sahneleri faturalarını, maaşlarını, sahne masraflarını ödeyemez hale gelmiştir” diye konuştu. Fırat, “Bu süreçte sanatçılarımız maalesef, dünya çapında en düşük kamusal finans destek miktarları ile kendi kaderleri ile baş başa bırakıldılar” dedi.

 

‘Destekleri ideolojik saiklerle değil, adil paylaştıracağız’

Tiyatroların devlet tarafından sağlanacak mali desteklerle ayakta kalabileceğini de ifade eden Fırat şunları söyledi: 

 

“DEVA Partisi Kültürel Atılım Eylem Planımızda ele aldığımız üzere Yarının Türkiye’sinde tiyatrolara özel önem vereceğiz. Mali destekleri büyük ölçüde arttıracağız. Bu desteklerin ideolojik saiklerle değil; adil, ölçülebilir ve şeffaf ölçütler çerçevesinde paylaştırılması sağlayacağız. Sanatçı gelirleri üzerindeki vergi yükünü de hafifleteceğiz. Sanatçılarımızın geçimlerinin dert olmaktan çıkacağı, gençlerin, kadınların, çocukların tiyatroya erişiminin yaygınlaşacağı özgür ifade ortamının sağlanacağı bir Türkiye hedefiyle tüm tiyatro sanatçılarının ve emekçilerinin Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutlarım.”

 

‘Zorluklar ve yasaklar için son demleri yaşıyoruz’

“Ekonomik sıkıntının yanı sıra ideolojik baskılarla da tiyatronun perdeleri kapatılmak istendi. Yine sansürün iktidar tarafından bir sopa olarak kullanıldığı şu dönemde, birçok tiyatro oyununun oynanması yasaklandı. Elbette bu zorluklar ve yasaklar için son demleri yaşıyoruz. Zira bahar, memleketin dört bir yanına olduğu gibi tiyatronun sahnelerine de gelecek.”

# Dünya # Tiyatrolar # Günü # # Helün # Fırat # Tiyatro # sahnelerine # BAHAR # Gelecek’
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

AYNI SENİN GİBİ  

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE