Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa ULUSAL
ULUSAL

Edirne'de deneme ekimi yapılan yerli hibrit ayçiçeği hasat edildi

Edirne'de, Trakya Tohum AŞ tarafından geliştirilen 4 yerli hibrit ayçiçeği tohumundan biri olan "Sun 2259 CL" için hasat etkinliği düzenlendi.

Yayınlama: 02.08.2024 - 12:26 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün deneme tarlasındaki etkinlikte, Türkiye'de ayçiçeği denilince akla Trakya'nın geldiğini söyledi.

Yerli hibrit ayçiçeği tohumu üretiminin Trakya'da yapılmasının son derece doğal olduğunu belirten Şahin, "Trakya, Türkiye'de ilk defa kamu, sivil toplum, üniversite gibi bütün paydaşların bir araya geldiği ve uzun süre başarılı bir şekilde dağılmadan AR-GE yaptığı, yerli hibrit tohumunu toprakla buluşturduğu bir yer haline geldi." dedi.

Şahin, yerli hibrit ayçiçeği üretiminin ne kadar zor olduğunu işin içine girince gördüklerini dile getirdi. Şahin, "Biz tohum üretimine 3 tonla başladık. Bu sene yaklaşık 200 tona yakın ürün üretildi ve bu ürün şu an 22 ilde. Geçen sene sadece Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde ekiliyordu. Sonra Çanakkale ve İstanbul'a verdik. 5 ilde ekiliyorken şimdi Allah'ın izniyle 22 ilde ürünlerimiz satıldı, ekildi. Şu an hasat zamanı geldi. Çiftçiye, başkanlarıma soruyorum, hepsi 'Sıcağa rağmen hem verimi iyi hem de mildiyö hastalığından etkilenmedi.' diyor. Bu anlamda mildiyö hastalığı gibi birçok hastalığa da dayanıklı bir çeşidimiz." diye konuştu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İrfan Öztürk de Trakya'da AR-GE yetkisi almış kuruluşların Trakya Tohum AŞ altında birleşmesinin sertifikalı tohum üretimine önemli katkı sağladığını belirtti.

Ayçiçeği üretiminde kuraklığa karşı ekim zamanı, birim alandaki tohum sıklığı ve toprak işleme başlıklarında alınabilecek önlemler olduğunu anlatan Öztürk, "Örneğin ayçiçeğinde yaklaşık çiçeklenme ekimden sonra 70-75 gün sürüyor. Eğer biz mart ayında ayçiçeği ekimini tamamen yaptırabilirsek bölgenin iyi olur. İklim değişikliğinden dolayı artık o dönemdeki toprak sıcaklığı da ekim için yeterli. Çiçeklenme dönemi sadece ayçiçeğinin değil bütün bitkilerin kurak ve sıcaklığa en hassas dönemi. Bu dönemi kuraklık, sıcaklık stresinden öne almamız gerekiyor. Bu nedenle ekim zamanı önemli." dedi.

Konuşmaların ardından tohum firmaları, ziraat odaları ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından kurulan Trakya Tohum AŞ tarafından geliştirilen 4 yerli hibrit ayçiçeği tohumundan biri olan "Sun 2259 CL" hasat edildi, mahsul incelendi.

Etkinliğe, Edirne Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

 

 

# Edirne\'de # Deneme # Ekimi # Yapılan # Yerli # hibrit # Ayçiçeği # Hasat # Edildi
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

AYNI SENİN GİBİ  

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE