Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa ULUSAL
ULUSAL

‘İlaç fiyatlama sistemi günümüz koşullarına göre uyarlanmalı’

‘İlaç fiyatlama sistemi günümüz koşullarına göre uyarlanmalı’

Yayınlama: 27.04.2022 - 10:48 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu, ilaç yokluğu sorununa ilişkin konuştu. Türk Eczacılar Birliği’nin 650 ilacın piyasada bulunmadığı konusunda kamuoyunu uyardığını hatırlatan Hatipoğlu Türk Lirası’nın değer kaybının sağlık sektörüne etkilerine işaret etti. Hatipoğlu şu ifadeleri kullandı:

‘İlaç tedarik krizi kapıda’
“İlaç sabit kuru ve güncel kur makası giderek açıldıkça bu durumla yeniden karşı karşıya kalacağız gibi görünüyor. Fiyat revizyonu için geçtiğimiz aylarda 2 bin 500 kalem ilaç için Sağlık Bakanlığı’na başvuru olduğunu, bunların ancak 508 tanesinde artış yapıldığını ve bunların da yeterli düzeyde olmadığını öğrendik. Bu bilgiler bize ilaç tedarik krizinin yeniden kapıda olduğunu söylüyor. Sağlık meslek örgütleri bakanlığı harekete geçmeye çağırıyor.” 

‘Gerçeklere göre tasarlanmış bir modele geçmeliyiz’
“İlaç fiyatlama sisteminin günümüz koşullarına göre uyarlanması gerekiyor. Gerçeklere göre tasarlanmış sürdürülebilir bir modele geçmeliyiz. Bunu yapmak ve hastaların en ileri tedavi seçeneklerine ulaşmasını sağlayacak sistemi kurgulamak mümkün. Etkin bir sağlık teknoloji değerlendirme modeli ve kaynakların doğru şekilde dağıtılması ile sürdürülebilir bir sistem kurgulayabiliriz.”

‘Reel kur ile sabitlenmiş kur arasındaki fark arttıkça tedarik zorlaşıyor’
İlaç yokluğunun sebebinin ilaç fiyatlandırmasında uygulanan model olduğunu ileri süren Hatipoğlu iddiasını yürürlükteki şu sözlerle eleştirdi:

“Tüm tedavi gruplarında kullanılan ilaçların yüzde 90’dan fazlası SGK tarafından satın alınıp hastalara ulaştırılıyor. Sağlık Bakanlığı bunun için sabitlenmiş Euro-Türk Lirası şeklinde tanımlayabileceğimiz bir fiyatlandırma modeli uyguluyor. Bakanlık her şubatta bir yıl öncekin Euro kuru ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak o yılın kamu ilaç fiyatını belirliyor. Bunun üzerine SGK da geri ödeme sistemi üzerinde minimum yüzde 41 olacak şekilde kamu iskontosu uyguluyor. Türk Lirası’nın yüksek düzeyde değer kaybettiği son yıllarda reel Euro-TL kuru (bugün 16,4) ve sabitlenmiş ilaç kuru (6,3) arasındaki makas giderek açıldığı için ilaç firmaları pek çoğu ithal olan bu ilaçları Türkiye’ye tedarik etmekte zorlanıyorlar.”

‘Üretici de ithalatçı da yeni ilaç yatırımı yapamaz halde’
Türkiye’de üretilen ilaçlarda da benzer durumla karşılaşıldığını kaydeden Hatipoğlu bunun nedeninin ithal hammaddenin güncel kurla alınıp, nihai ürünün sabitlenmiş ilaç kuru üzerinden satılması olduğunu anlattı. Hatipoğlu, “Bu belirsiz ortamda hem üreticiler hem de ithalatçılar yeni ilaç yatırımı için planlama yapamaz hale geldi” dedi.

‘Avrupa’daki her 4 yeni nesil ilaçtan 1’i Türkiye’de’
Türkiye’de hastaların çoğunlukla 15 ila 20 yıl öncenin teknolojisiyle üretilen ilaçlarla ve cihazlarla tedavi edilmesine tepki gösteren Hatipoğlu yeni nesil ilaçlarla ilgili şu verileri paylaştı:

“Amerika’da son üç yılda FDA tarafından onaylanan 128 ilaçtan sadece 1 tanesi Türkiye’de ruhsat aldı. Avrupa İlaç Ajansı onayı alan 152 adet yeni nesil ilacın sadece 42’sinin Türkiye’ye tedarik edilebildiğini biliyoruz. Avrupa’daki her 4 ileri teknoloji tedavinin sadece 1 tanesi ülkemize gelebilmiş.”

 

 

# İlaç # fiyatlama # Sistemi # Günümüz # koşullarına # Göre # uyarlanmalı’
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

AYNI SENİN GİBİ  

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE