Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa TEKİRDAĞ
TEKİRDAĞ

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN SARI GELİNE DOLAR DARBESİ

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN SARI GELİNE DOLAR DARBESİ

Yayınlama: 29.03.2021 - 13:05 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun,  20 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan kararla Ayçiçek tohumunun yanı sıra, Ayçiçek ve kanola ham yağ ve rafine yağlarda gümrük vergilerinin sıfırlandığına işaret ederek, “Merkez Bankası Başkanı Ağbal’ın da aynı gün görevden alınması ile 22 Mart’ta ortaya çıkan dolar kurundaki ani yükseliş tüm piyasayı alt üst etmiştir. Üstelik birkaç gün önce Rusya, artık ayçiçeği yağı ihracatına yeni vergi getirme kararı almıştır. Net ithalatçı olan ülkemiz bu durumdan çok olumsuz etkilenecek. Önlem alınmazsa ayçiçeği fiyatı fahiş fiyatlara ulaşabilecektir. Yarım litrelik ayçiçek yağı satışlarından sonra çeyrek litrelik yağlar da piyasaya çıkabilir” dedi.

Aygun, eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrası piyasada çıkan istikrarsızlığın üretimi de olumsuz etkilediğini kaydetti. Aynı gün Resmi Gazete ’de çıkan karar ile ayçiçeği tohumu ile ham ve rafine yağı ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsatan Aygun, “Dolar 22 Mart itibarıyla artış eğilimindedir. Piyasalar belirsizdir. Şu anda 5 litrelik ayçiçek yağı fiyatı kalitesine göre 80-120 TL bandındadır. Eğer önlemler alınmazsa fiyatlar dolardaki artışa bağlı olarak daha da yukarı çıkar” dedi.

İthalatla fiyatları dizginleme politikasının yurtdışında alınan kararlarla geçersiz hale geldiğini anlatan Aygun, “Rusya yeni bir karar alarak 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren ayçiçeği yağı ihracatında yeni vergi uygulayacak. Tohumu ihraç etmek yerine ürünü işleyerek ayçiçeği yağı ihraç etme ve bu yolla tarım ihracatını yukarı çekme kararı almıştır. Net ithalatçı konumundaki ülkemiz bu karardan olumsuz etkilenecek” dedi.

Aygun, tüm ülkelerin tarım ihracatını arttıracak önlemler alırken, Türkiye’nin ithalatı teşvik eden kararlar almasına tepki göstererek, şu uyarıları yaptı:

“Dolar-TL paritesindeki dengesizlik ve kurlardaki yukarı yöndeki atak, ithalata bağlı ülke içinde fiyat dizginleme politikasını bitirmiştir. Rusya, ihracata yeni vergi kararı alırken, Türkiye ilk kez rafine ürünlerde gümrük vergisini sıfırlıyor. Rusya’nın tohum yerine yağ ihraç etme anlayışına geçmesi Türkiye’yi hammadde açısından çok zorlayacak, çok daha yüksek ücret ödeyerek aldığı rafine yağlarla daha da bağımlı hale gelecektir. Bu tablo devam ederse, kırma sanayimizden sonra rafine yağ sanayimiz de çalışamaz hale gelebilir. Çare üreticimizi desteklemektir. Birçok üretim bölgesinde çiftçimiz ekimlerini gerçekleştirmek üzere beklerken; yağlı tohumlar ve türevlerinin tamamında vergilerin sıfırlanarak yerli üretimin ithal ürünler karşısında hiç olmadığı kadar savunmasız bırakılması, anlaşılabilecek bir durum değildir. Acilen yağlı tohum üreticilerine destek verilmeli, birçok bölgede ikinci ürün olarak teşvik kapsamına alınmalıdır.”  

 

# İlhami # Özcan # Aygun: # Sarı # GELİNE # DOLAR # Darbesi
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

AYNI SENİN GİBİ  

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE