Sosyal Medyadaki 'Dev Çekirge' Paylaşımları Yetkilileri Harekete Geçirdi
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü: "2026 yılında çekirge istilası tespit edilmedi"
Tekirdağ'da sosyal medyada yayılan "dev çekirge" görüntüleri kamuoyunda tedirginlik oluştururken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahadaki denetim ve sürvey çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yapılan kontrollerde, 2026 yılı içerisinde il genelinde çekirge istilası veya yüksek popülasyona bağlı herhangi bir zararın tespit edilmediği açıklandı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerine bağlı teknik ekipler, çekirgelerin yumurta bırakma ihtimali bulunan alanlarda düzenli olarak inceleme ve kontrol çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, şu ana kadar çekirge istilasına ya da yoğun popülasyona bağlı herhangi bir ihbar, şikâyet veya resmi tespitin bulunmadığını bildirdi.
Ekiplerin, çekirge çıkışlarının görülebileceği alanlarda periyodik kontroller gerçekleştirdiği belirtilirken, yumurtadan çıkan çekirgelerin toplu halde bulunduğu gelişim döneminde gerekli görülmesi halinde mücadele çalışmalarının vakit kaybetmeden başlatılacağı ifade edildi.
Öte yandan, yapılan incelemelerde herhangi bir bölgenin çekirge yumurtlama alanı olduğunun belirlenmesi durumunda, arazinin mülkiyet durumuna bakılmaksızın Devlet Yardım Mücadelesi kapsamında gerekli ilaçlama ve mücadele çalışmalarının planlanarak uygulanacağı kaydedildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, vatandaşların sosyal medyada dolaşan doğrulanmamış paylaşımlar yerine resmi kurumların açıklamalarını takip etmeleri gerektiğini vurgularken, tarım alanlarında olağan dışı çekirge yoğunluğu görülmesi halinde en yakın il veya ilçe tarım müdürlüğüne bilgi verilmesini istedi.