Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa SARAY
SARAY

TEKİRDAĞ’DA ÇEVRESEL KİRLİLİK YÜKÜ ARTIYOR!

TEKİRDAĞ’DA ÇEVRESEL KİRLİLİK YÜKÜ ARTIYOR!

Yayınlama: 02.09.2020 - 12:43 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

Tekirdağ Vekili Aygun’un soru önergesine verilen yanıt, kentteki çevre kirliliğini de gün yüzüne çıkarıyor. 148 İşletmeye para cezası uygulanırken, 37 tesisin faaliyeti durdurulmuş!

Süleymanpaşa’daki hayvan çiftliğinin atık numunelerine göre,  sınır değerler aşılmış!

Tekirdağ Vekili Aygun, “Ergene nehri ne zaman temizlenecek” sorusuna yine bakan kurum’dan net tarih alamadı!

Tekirdağ’da Ergene Nehri başta olmak üzere kentteki irili ufaklı tüm derelerdeki kirliliğin artması ve sık sık görülen balık ölümleri üzerine soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’a verilen yanıt, kentteki çevre sorunlarını gözler önüne serdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tekirdağ’da 2020 yılında 2201 tesiste yapılan çevre denetimi sonucunda 148 tesise idari para cezası uygulandığını, 37 tesisin de faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı. Kurum, Tekirdağ Vekili Aygun’un “Ergene Nehri ne zaman temizlenecek” sorusuna yine tarih vermekten kaçındı. Aygun, arka arkaya işletmelere verilen cezaların “Tekirdağ’daki sanayi işletmelerinin arıtma yapmadan dereye boşaltım yaptığı gerçeğini ortaya koyduğunu” söyledi.

Aygun, özellikle Kovid-19 pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı uygulanan zamanlarda çevre kirliliği ve balık ölümlerinin artması nedeniyle soru önergesi vermişti. Aygun, “Fabrika, işletme ve çiftliklerin atıklarını Ergene Nehri ve Tekirdağ’daki derelere boşaltmasını engelleyecek önlemler alacak mısınız? Ergene Nehri ne zaman temizlenecek?” diye sordu. Aygun, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde Süleymanpaşa Banarlı Deresi’ne bazı üretim çiftliklerinin atıklarını boşalttığına dikkat çekerek, “Dereden numune alınmış mıdır” sorusunu yöneltmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Süleymanpaşa Osmanlı Mahallesi’nde bir hayvan çiftliğinden atık bırakıldığı ihbarı aldıklarını ve alınan numunenin sınır değerleri aştığının tespiti üzerine idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Emirali Mahallesi altından geçen Aksakal ve Çayırlar Derelerinden numuneler aldıklarını, yağ, gress, KOİ, fosfor ve azot tayini açısından analize gönderildiğini kaydeden Kurum, yaşanan kirliliği şöyle özetledi:

“Dereden alınan numune sonuçlarının incelenmesi ve havzadaki mevcut durum değerlendirildiğinde derelerde zaman zaman meydana gelen kirlilik oluşumlarının evsel ve endüstriyel baskılardan olduğu görülmekte, ani sıcaklık değişimlerinde derelerde su seviyesinin azalması ile birlikte durgun yerlerde renk değişiklikleri ile ötrafiakasyon (plankton ve alg varlığının aşırı şekilde artması)  artmakta ve deredeki çözünmüş oksijen değeri düştüğünden dolayı zaman zaman balık ölümleri gerçekleşmektedir.”

Kurum, 2020 yılı Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı kapsamında yapılan denetimler sonucu Tekirdağ ilinde 2201 tesiste çevre denetimi yapıldığını, 148 tesise idari para cezası uygulanırken, 37 tesisin faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi.

ERGENE NEHRİ NE OLACAK?

Kurum, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde sanayi tesislerinin büyük çoğunluğunun Organize Sanayi Bölgesi kapsamına alınarak merkezi Atıksu Arıtma Tesisi Kurulması ve atıksuların kanal ile toplanarak derin deniz deşarjı ile Marmara Denizi’ne deşarj edilmesinin planlandığını belirterek, “Bu kapsamda Derin Deniz Deşarjı ve Merkezi Ortak Arıtmaların büyük kısmı tamamlanmış olup, son aşamaya gelinmiştir” dedi.

“TARİH BEKLİYORUZ!” 

Aygun, Ergene Nehri’ne ilişkin bu projenin tarihini sorduğunu, yanıtta net tarih verilmediğini belirterek, “Sürekli ‘planlandı, yapılacak’ sözleriyle durum geçiştiriliyor. Ergene Nehri’nde ne zaman balıklar yüzecek sorumuza halen net yanıt alamıyoruz” eleştirisini yaptı.

 

# Tekirdağ’da # ÇEVRESEL # KİRLİLİK # Yükü # Artıyor
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

AYNI SENİN GİBİ  

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE