Saray'a çıkarma yapan bakanlar Saray halkoyunları ekibinin gösterisi ile karşılanırken, Bakan Eroğlu, "13 müjde ile Saray'a geldik" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Pof. Dr. Veysel Eroğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yapılması planlanan atık su arıtma tesisinin temelini atmak üzere Saray'a geldi.
"ERGENE'Yİ KURTARMAYA GELDİK"
Saray’a 13 müjde ile geldiğini belirten Bakan Eroğlu, "1 baraj, 2 gölet, 7 dere ıslahı, 1 atık su arıtma tesisi, 1 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu ve 75 bin adet fıstık çamı dikimi müjdesiyle geldik" dedi. Başbakan Erdoğan'ın kendisine Ergene'yi Haliç gibi kurtarma talimatı verdiğini söyleyen Eroğlu, "6 Mayıs 2012'de geldiğimde Ergene Şafak Eylem Planı'nı açıklamıştım. Trakya coğrafi konum olarak muhteşem bir yerdedir. Burası Türkiye'nin en önemli yeridir. Trakya için büyük yatırımlar yapmamız lazım. Ergene çok kirli ve Ergene toprakları kirletiyor. Yer altı suyu tamamen yok olmaya yüz tutmuş. Başbakanımız aradı 'Veysel Hoca Ergene'yi ne zaman kurtaracaksın?' dedi. Ben şaşırdım. 'Başbakanım biz sadece ceza keseriz' dedim. 'Haliç'i kurtardığımız gibi Ergene'yi kurtaralım' dedi. Bunun koordinatörlük vazifesini de bana verdi" dedi. Ergene'yi kurtarmanın maliyetinin 3.2 milyar TL olduğu bilgisini veren Eroğlu, "Bizim o zaman belediyenin atık su kolektörünü yapma gibi bir görevimiz yoktu. Değişikliğe giderek bunu da yaptık. Ergene'yi temizlemek için 15 tane eylem planı hazırladık. Sadece Ergene'yi kurtarmanın maliyeti 3.2 milyar TL. Para çok diyebilirsiniz ama Ergene için ne yapılsa yeridir. Ergene'yi mutlaka temizleyeceğiz. Atık suları arıtıp tarımda kullanacağız" dedi.
"DEVLET BÜYÜKLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, "Altyapı hizmetlerinde böylesine anlamlı tarihi bir günü yaşatan devlet büyüklerine ve hükümet yetkililerine arıtma tesisinin temelini atmadan önce sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. İller Bankası tarafından gerçekleştirilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın projelendirdiği, Devlet Su İşleri'nin temelini atacağı atık su arıtma tesisimiz şimdiden Saray halkına hayırlı olsun. Önemli altyapı yatırımları sürdürülebilir bir yaşamın vazgeçilmezlerinden biridir. Yapılacak olan tesis entegre bir tesis. 88 km arıtma tesisimizin yaklaşık 22 km si tamamlanmış durumda. Bu anlamlı yatırım, burada oynayan çocuklarımız ile doğamamış çocuklarımız için geleceğe yapılmış bir yatırımdır. Bu yatırımda emeği geçen devletimizin yetkililerine, bakanlarımıza Allah razı olsun diyorum, hepsine, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.
"ERGENE'Yİ DAHA YEŞİL VE DAHA MAVİ YAPACAĞIZ"
Atık su arıtma tesisi ile günde 631 m3 atık suyun biyolojik arıtmaya tabi tutulduktan sonra Ergene Nehri'ne deşarj edileceğini söyleyerek tesis hakkında bilgi veren Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, "Yaklaşık 9 milyon 250 bin TL'ye mal olacak bu tesis ile Saray ilçesindeki evsel atıklar arıtmaya tabi tutulacaktır. Ergene Havzasının plansız ve kontrolsüz gelişmesi, sanayileşme ve hızla artan nüfus Ergene Nehri'nin önemli derecede kirlenmesine sebep olmuştur. Havzada endüstriyel, tarımsal ve evsel atıkların tamamı doğrudan veya dolaylı olarak Ergene Nehri'ne verilmekteydi. Bu gidişata dur demek için Ergene'yi daha yeşil ve daha mavi yapmak adına 6 Mayıs 2011 tarihinde Tekirdağ’da bir toplantı gerçekleştirildi. Ve o toplantıda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Ergene Havzası Koruma Eylem Planı açıklanmıştır" diyen Özkaldı, Ergene'nin kurutulmasının Trakya için çok önemli ve acil bir adım olduğunu belirtti.
ÖZKALDI: TRAGEP İLE BÖLGEMİZ BAMBAŞKA OLACAK
Bölge için asıl dev adımın Trakya Gelişim Projesi(TRAGEP) ile tamamlanacağını ifade eden Özkaldı, "2013 ve 2017 yılları arasını kapsayan TRAGEP Projesi, sulamadan ağaçlandırmaya, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine, içme suyundan erozyon kontrolüne kadar yürütülecek devasa bir projedir. TRAGEP ile bölgemiz bambaşka olacaktır. Hedefimiz ülkemizde atık su meselesini kökünden çözmektir. Projelerimizin gerçekleşmesinde bizden desteklerini esirgemeyen başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Bakanlarımıza, Sayın Valimize, emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Tesisimiz hayırlı olsun" dedi.
AKBULUT, "ERGENE'Yİ KURTARMAK TRAKYA'YI KURTARMAKTIR"
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı'nın ardından konuşma yapan Tekirdağ AK Parti Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, çevre yarınlara bırakacağımız en önemli mirastır, dedi. Vekil Akbulut," Çok anlamlı bir gündeyiz. Nasıl 1 Kasım tarihi, Saray tarihinde bir kurtuluş olarak kutlanıyor ise 12 Kasım da tarihe geçecek bir gün olacaktır. Ergene'yi kurtarmak, Trakya’yı kurtarmaktır. Ergene, bütün Trakya’yı sulayan Allah'ın bize lütfettiği çok önemli bir akarsudur. Bu akarsuyumuz 30 yıldan beri su akıtmıyor. Zehir akıtıyor, katran akıtıyor, yağ akıtıyor. Ama bunu kendi elimizle yaptık. Sanayicilerimizin dikkatsizliği ile yaptık. Ama bu sorun da çok şükür çözülme aşamasına geldi. Başbakanımızın talimatları ve Sayın Veysel Eroğlu’nun üstün gayretleriyle bugün Trakya’nın bu sorunu da inşallah tarihe kavuşacak. Değerli Saraylılar, diğer yerlere göre çok şanslısınız. Saray nüfusuna oranla büyük bir hizmet aldı.Saray'ın bir yılda ödediği verginin üç mislini devletimiz Saray'a bu iki proje için yani yol ve arıtma için kullanıyor. TRAGEP bittiğinde Trakya çok farklı bir Trakya olacaktır. En büyük çevre sorunlarından biri olan Ergene kirliliği, hükümetimiz ve başbakanımız sayesinde tarihe karışacaktır. Bu önemli yatırımın, TRAGEP’in Saray’a ve Trakya’ya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
YERLİKAYA, "SU VARSA HAYAT VAR, ORMAN VARSA HAYAT VAR"
Tekirdağ AK Parti Milletvekili Ziyaeddin Akbulut'tan sonra söz alan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya," Toprağın altındaki suyun da toprağın üstündeki suyun da çok önemli olduğunu biliyoruz. Su varsa hayat var, orman varsa hayat var. Ergene'mizi evsel atıklarımızla ve endüstriyel atıklarla kirlettik. Devlet Su İşleri'nin temel görevine bir ekleme daha yapılarak artık atık sularının arıtılması da onlar tarafından yapılacak. Nüfusu 10.00 üzerinde olan yerlerin su atıkları DSİ tarafından yapılacak. Evsel arıtma tesisimizin hayırlı olmasını istiyorum. Buna vesile olan Prof. Dr. Veysel Eroğlı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına ve Devlet Su İşleri (DSİ) Başkanına ve teşkilatına, yüklenici firmaya teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"SU MEDENİYETTİR, SU ŞİFADIR"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Saray atık su arıtma tesisinin temel atma merasimi, Ergene Nehri'nin geleceği adına iyi bir başlangıçtır. Türk milletinin en çok önemsediği unsur su, ekmek ve havadır. Bunların temizliği Sağlık Bakanı olarak beni doğrudan ilgilendiriyor. Ne diyoruz? Su medeniyettir, şifadır, sağlıktır, rahmettir, berekettir diyoruz. Suyumuzun şifa olması için temiz olması gerekir. Doğa ve çevre gibi suyu da korumalı ve verimli kullanmalıyız. Ergene'nin kirliliğinden hepimiz sorumluyuz. Suçlu biziz. Suyumuzu birlikte kirlettik, birlikte temizleyeceğiz" dedi.
75 YATAKLI HASTANE TEMELİNİN ATILACAĞI MÜJDESİNİ VERDİ
"İnşallah 2014 yılı sonunda Ergene bir farklı akacak" diyen Bakan Müezzinoğlu, 2014 yılında 75 yataklı modern Saray Devlet Hastanesi'nin temelinin atılacağı müjdesini verdi.
Müezzinoğlu," Sağlık hizmetlerimiz dünyada örnek gösterilecek noktaya geldi. Türkiye yalnız 75 milyon Türk milletine değil, 1 milyarlık nüfusa sağlık hizmeti sunabilecek. Yani sağlık turizmi sunabilecek bir Türkiye oluşturuyoruz. Bu büyük Türk milletine muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki bir nokta yaraşır" diyen Müezzinoğlu, "Biraz sonra Saray Devlet Hastanesi'nin yoğun bakım servisini açacağız. Saray’ın güzel ve modern bir devlet hastanesine ihtiyacı var. Son derece modern bir proje ile 75 yataklı Saray Devlet Hastanesi'nin temelini 2014 yılının ilk çeyreğinde hep birlikte atacağız. Saray’ımızın da, Tekirdağ’ımızın da, Trakya’mızın da yarınları bugünden daha güzel olacak" dedi.
"ERGENE'NİN TEMİZLENMESİNİN MİMARI BAŞBAKANIMIZDIR"
Atık Su Arıtma Tesisi temel atma töreninde son konuşmayı yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " Böylesine bereketli bir günde hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bizleri coşkulu karşıladığınız için hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Saray'a 1 baraj, 2 gölet, 7 dere ıslahı, 1 atık su arıtma tesisi, 1 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu ve 75 bin adet fıstık çamı dikimi müjdesiyle geldik. Saray’a Yoncalı barajı ve iki tane de gölet sözümüz var. Saray ve civarında 7 tane derenin ıslahını yapıyoruz. Ayrıca buraya otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kuracağız. Artık bütün Türkiye’den Saray’ın havasını görebileceksiniz. Hazırlıklarımız hemen hemen bitti. Son iki yılda köylülere gelir getirecek 2100 dekar fıstık çamı ağaçlandırması da yapıldı.75 bin adet fıstık çamının da tamamını bu sene içinde dikmiş olacağız. Tekirdağ’a yaptıklarımız anlatmakla bitmez. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ergene’nin temizlenmesinde mimarımız başbakanımızdır" dedi.
AÇILIŞ TARİH 1 AĞUSTOS 2014
Arıtma Tesisi’nin açılış tarihinin de temel atma töreninde belirlenmesini isteyen Eroğlu, açılış tarihini 1 Ağustos 2014 günü saat 14.14 olarak belirledi. Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından Saray Atık Su Arıtma Tesisi şantiye alanı ile canlı bağlantı kuruldu. Temel atma töreninde açılış butonuna bütün protokol üyeleri birlikte bastı. Ardından Saray Devlet Hastanesi'nin Yoğun Bakım Ünitesinin açılışı yapıldı. Daha sonra her iki bakan Saray'dan ayrılarak Pınarhisar’daki temel atma törenine katılmak için yola çıktı.
Saray Atık Su Arıtma Tesisi Temel Atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Büyükyoncalı Belediye Başkanı Necati Sezer, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, AK Parti Saray İlçe Başkanı Ecivet Sevim, partililer ve Saray halkı katıldı.