Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
⌂
Anasayfa ›SARAY
SARAY

DEVA Partisi’nden ‘Tarım Liseleri’ projesi

Türkiye’de tarım sektöründeki gerilemeye ve artan gıda ihtiyacına karşılık DEVA Partisi Tarım Liseleri projesini açıkladı. DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ergen tarafından yapılan açıklamada Tarım Liselerinin Türkiye'de tarım sektörünün yükselişe geçmesine katkı sunacağı belirtildi.

Yayınlama: 08.05.2021 - 10:16 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

Türkiye’nin sorunlarına bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşan DEVA Partisi tarım sektörünün içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekerek bu sorunların çözümüne katkı sağlayacak Tarım Liseleri projesini açıkladı. DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ergen, “Tarım Lisesi modeli ile geleceğin teknoloji ve girişimcilik dalgalarından birini tarımda yakalamayı hedeflediklerini ve bu model ile Türkiye'de tarım sektörünün yükselişe geçmesine katkı sunacaklarını” kaydetti.

Geleceğin teknoloji ve girişimcilik dalgalarından birini tarımda yakalayacağız

DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ergen, DEVA Partisi’nin iktidara geldiğinde açmayı planladığı tarım liseleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Açıkladığımız yeni üniversite modeline destek olarak liseleri, kaliteli bir üniversite sistemine giden yolun kritik ve olmazsa olmaz unsurları olarak görüyor ve yüksek öğrenimin bir bileşeni kabul ediyoruz. Tarım Lisesi modeli ile geleceğin teknoloji ve girişimcilik dalgalarından birini tarımda yakalamayı hedefliyoruz. Bu model ile Türkiye'de tarım sektörünün yükselişe geçmesine katkı sunacak ve yaygın bazda ekonomik gelişmeyi tetikleyeceğiz.”

Ergen şöyle devam etti: “Alanında yetişmiş insan kaynağı ve modern tarım araçları ile sahip olduğumuz tarım alanları daha etkin kullanılabilecektir. Tarımsal üretime ilişkin geliştirilecek diğer politikalarla birlikte Tarım Liseleri ülkemizin sahip olduğu iklim ve coğrafi avantajlardan yararlanılarak katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca istihdama katkı sağlayacak teknoloji temelli tarımsal girişimciliğin de önü açılacaktır. Tarım Liselerinde yetişen genç çiftçiler ile büyük ölçekli tarım, teknoloji, yeni finansman şekilleri ve destekleyici regülasyonlarla gerçekleştirilebilecektir.” 

Tarım, gıda ve hayvancılıkta teknoloji, girişimcilik ve üretim döngüsü 

Tarım liselerinde teknik ana elemanlar, geleceğin tarım mühendisleri, genç ve modern çiftçiler, uygulamalı bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarında uzmanlaşmaları hedefiyle yetiştirilecek. Tarım Liseleri ile tarım, gıda ve hayvancılıkta, teknoloji, üretim ve girişimcilik döngüsü kurulacak. 

Bu liselerde gıda, tarım ve hayvancılık gibi zirai bilgiler yanında yazılım, nesnelerin interneti, sensörler, dronelar ve yapay zekâ gibi teknoloji yetkinlikleri, finans, pazarlama ve girişimcilik gibi iş geliştirme teknikleri de kazandırılacak. Tarım liselerinden mezun olan gençler girişimci çiftçi projesi kapsamında hazine arazisi kiralama, girişim sermayesi ve düşük faizli kredi gibi teşvikler başta olmak üzere muhtelif desteklerden öncelikli olarak faydalandırılacak ve mesleğin gençleştirilmesi sağlanacak.

Tarım Lisesi mezunu tarım üniversitesinde uzmanlaşacak

DEVA Partisi’nin daha önce açıkladığı yeni üniversite modeli ile Tarım Liseleri, “tematik üniversiteler” kapsamında, “Tarım Üniversiteleri” ile devam edecek.  Böylece tarım ağırlıklı bölgelerde bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunacak. 

Tarım Liselerinin üniversitelerin Ziraat, Ormancılık ve Veterinerlik Fakülteleri ile gerçekleştirecekleri iş birliği sayesinde bilimsel bilginin mesleki eğitime ulaşması daha hızlandırılmış olacak.

Tarım alanlarının büyüyerek ve birleşerek güçleneceği ve maliyetlerinin azaltılacağı; giderek artan ARGE gücü ile yeni nesil gıda, tarım ve hayvancılık ihtiyaçlarının karşılandığı bu sistem sayesinde, Türkiye’nin büyük arazileri ve genç nüfusu arasında sinerji yaratılması hedefleniyor. 

Tarım ile uğraşmak isteyen ve ilgi duyan öğrencilerin Tarım liselerinde okumaları teşvik edilecek. Bu liseler bölgedeki çiftçiler için eğitim merkezi görevi görecekler, yasam boyu öğrenme merkezi olacak. Dikey tarım, topraksız tarım, susuz tarım, organik tarım, şehiriçi tarım ve yeni nesil seracılık dersleri ile teknolojik tarımın temelleri atılacak. 

Teknoloji eğitimi ve tatbikatı bir arada yürütülürken uygulamalı dersler verilecek. Bölgedeki ticari tarım ve hayvancılık kurumları/işyerleri ile iş birlikleri geliştirilecek.

 

 

 

# DEVA # PARTİSİNDEN # Tarım # Liseleri # Projesi
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

FON YÖNETİCİLERİ KİMLER?

Çağdaşlık mı, Saygısızlık mı?

DUVAR YAZILARI  

SARAYLI KART: VERİLEN BİR SÖZÜN HAYATA GEÇİRİLMESİ  

Kimin Getirdiği Önemli Değil: Hizmetin Gelmesi Önemli

AYNI SENİN GİBİ  

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE