Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa KIRKLARELİ
KIRKLARELİ

Emekli edebiyat öğretmeni, Namık Kemal'in vatan sevgisini 26 yıldır gençlere anlatıyor

- Namık Kemal Evi Sorumlusu ve Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Kurt: - "Namık Kemal'in vatan sevgisini, hürriyet aşkını ve adalet kavramının önemini halkımıza ve özellikle gençlerimize her daim her saat, her dakika anlatmaya çalışıyoruz"

Yayınlama: 13.03.2023 - 18:05 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

Tekirdağ'da yaşayan emekli edebiyat öğretmeni Sezai Kurt, Namık Kemal'in vatan sevgisini 26 yıldır gençlere aktarıyor.

Kurt, Osmanlı mimarisiyle 19. yüzyılda inşa edilen ve 1993'te restore edilerek ziyarete açılan Namık Kemal Evi'nde 26 yıldır gönüllü olarak görev yapıyor.

Evin kurucusu şair Mehmet Serez, 1997'de evin bütün sorumluluğunu 65 yaşındaki Kurt'a bıraktı.

Kurt, 26 yıldır her gün Namık Kemal Evi'nde eşyaların bakımını yapıp, aynı zamanda ziyaretçilere Namık Kemal'in vatan sevgisini anlatıyor.

Namık Kemal Evi Sorumlusu ve aynı zamanda Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Kurt, AA muhabirine, Namık Kemal Evi'nde ünlü şairin eserleri ile vatandaşların evlerinden getirdiği tarihi ve kültürel eşyaların yer aldığını söyledi.

Evde, vatan şairinin eserleri, arşivi, kitapları, fotoğrafları ve çıkarmış olduğu gazetelerin yanı sıra, kentin tarihi ve kültürel eserlerinin de yer aldığını aktaran Kurt, "Tarihi Tekirdağ evleri örnek alınarak yapılan ve eşyaların toplanmasına Tekirdağlıların katkı sunduğu ev, geçmişle bugün arasında da köprü görevi yapıyor. Ziyaretçilerine tarihe yolculuk yaptıran ve araştırmacılara kaynak olan ev, her dönem yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor." dedi.

Edebiyatçı olması dolayısıyla yaptığı işe gönül verdiğini aktaran Kurt, "1997 yılında Mehmet abi bana evin anahtarlarını teslim etti. Özellikle Trakya, Kırklareli ve Namık Kemal üniversitelerinin öğrencileri son yıllarda çok daha fazla ziyaret eder oldular. İstanbul, İzmir, Edirne, Kırklareli ve diğer şehirlerden gelenler de Namık Kemal Evi'ni ziyaret ediyorlar." diye konuştu.

- "Namık Kemal'in hürriyet aşkını ve adalet kavramını gençlere aktarıyoruz"

Kurt, Namık Kemal'in şair, devlet adamı, edebiyatçı, gazeteci, tarihçi, romancı ve tiyatro yazarlığından dolayı çok yönlü bir kişi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Namık Kemal vatan sevgisini, hürriyet aşkını, adalet kavramını eserlerinde işliyor. Ama Atatürk'ün bir sözü var. Atatürk 'Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, fikirlerimin babası Ziya Gökalp, duygularımın babası ise Namık Kemal'dir' demiştir. Dolayısıyla Namık Kemal burada çok önemli bir kişilik. Namık Kemal'in vatan sevgisini, hürriyet aşkını ve adalet kavramının önemini halkımıza ve özellikle gençlerimize her daim her saat, her dakika anlatmaya çalışıyoruz. Yıllardır gelen misafirlerimize hep Namık Kemal'i anlattık. İnanınız heyecanımızdan bir şey gitmedi. Aynı heyecanla bunu yapmaya çalışıyoruz."

Evi gezen Mert Kazancı da Namık Kemal Evi'nin ziyaretçilerini geçmişe götürdüğünü belirterek, herkesin gelip evi görmesi gerektiğini ifade etti.

- Namık Kemal'in eserleri

Ünlü şairin eserlerinden bazıları şöyle:

"Vatan yahut Silistre", "Gülnihal", "Akif Bey", "Zavallı Çocuk", "Kara Bela", "Celaleddin Harzemşah", "İntibah", "Cezmi", "Barika-i Zafer", "Devr-i İstila", "Evrak-ı Perişan", "Silistre Muhasarası", "Kanije", "Osmanlı Tarihi Medhali", "Bahar-ı Daniş", "Terceme-i Hal-i Nevruz Bey", "Mukaddeme-i Celal", "Tahrib-i Harabat", "Takip", "İrfan Paşa'ya Mektup", "Hürriyet Kasidesi", "Vaveyla", "Murabba", "Vatan Mersiyesi", "Renan Müdafaanamesi", "Osmanlı Tarihi" ve "Büyük İslam Tarihi."

# EMEKLİ # Edebiyat # öğretmeni # NAMIK # Kemal\'in # Vatan # sevgisini # 26 # Yıldır # Gençlere # ANLATIYOR
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

MARKETLERDE OYUNCAK REYONLARI 

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE