Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
⌂
Anasayfa ›SARAY
SARAY

GÜRER: “YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR”

GÜRER: “YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR”

Yayınlama: 07.02.2021 - 18:29 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

 Gürer: “Yerel basın kuruluşları da hibe desteğinden faydalandırılmalı”
 Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığı’nın koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerden etkilenen sektörlere yönelik hibe desteğinden  özellikle resmî ilan alamayan yerel basın kuruluşlarının da yararlandırılması gerektiğini söyledi. 
YEREL BASINA NEDEN HİBE DESTEĞİ VERİLMEDİ?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada yayın yaptıkları bölgeleri gözü, kulağı, sesi durumunda olan ve yıllardır yayın yapmalarına rağmen, özellikle büyük kentlerde resmî ilan alma vasfına gerekli şartları sağlayamayan, yerel basın kuruluşları, pandemi nedeniyle alınan tedbirlerden etkilenmesine rağmen, Ticaret Bakanlığı’nın hibe desteklerinden yararlandırılmadığına dikkat çekti. 
BASIN EMEKÇİLERİ ZOR DURUMDA 
Ticaret Bakanlığı’nın hibe desteğinden yararlanacak sektörleri belirlediğini ve 133 faaliyet tanımının yer aldığına işaret eden Gürer, pandemiden ciddi manada olumsuz yönde etkilenen yerel gazeteler ve radyo kanallarının, hibe desteği alacak sektörler arasında yer almamasının, zor şartlar altında görev yapan gazetecileri ciddi mağdur ettiğini belirtti. 
RESMİ İLAN GELİRLERİ YARI YARIYA AZALDI 
Öte yandan yerel gazetelerin tamamında  en önemli gelir kaynaklarının resmi ilanlar olduğuna işaret eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Yerel gazeteler, kamu kurumlarının yatırımlarla ilgili ihale ilanları ve duyurularından oluşan resmi ilanlarla ayakta durabiliyordu. Ancak, son yıllarda ve özellikle pandemi döneminde yatırımların büyük oranda azalması nedeniyle resmi ilanlarında azalmasına neden oldu. Bu durum, yerel gazetelerin gelirlerini yarı yarıya düşürdü” dedi.
Pandemi döneminde Ticaret Bakanlığı destek kredisinden  resmî ilan alamayan yerel gazetelere  başvurularına ret yanıtı verildiğini söyleyen CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Pandemi döneminde Ticaret Bakanlığı tarafından verilen destek kapsamında başvuru yapan yerel gazeteler ret cevabı alıyor. Özellikle büyük kentlerde çıkan birçok yerel gazete, basın ilan kurumunun şartlarını yerine getiremediği için resmi ilânlardan faydalanamıyor. Bunun yanında;  lokanta, güzellik salonları, kuaför ve düğün salonları gibi birçok esnaf iş yapamadığı için oralardan aldıkları ilanlar da kesildi. İnşaat sektörü ve daha birçok esnaf zor durumdayken, ilan vermeleri de zorlaştı. Yerelde yıllardır çıkan ancak resmî ilan alacak şartları sağlamamış olan, en az iki kişi istihdam eden gazetelerin mağduriyetleri de giderilmelidir” dedi.
10 BİN BASIN ÇALIŞANI DESTEK BEKLİYOR
Yerel gazetelere  tümüne esasen destek amacıyla verilen özel reklam ve ilanların da pandemi sürecinde büyük ölçüde azalmasıyla birlikte yerel basın kuruluşlarının ekonomik anlamda büyük sıkıntı yaşadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde çeşitli periyotlarda yayın yapan bine yakın yerel gazete, yerel basın kuruluşlarında çalışan 10 bin civarında basın mensubu, hem pandemi koşullarının getirdiği olumsuzluklar hem de ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiriyor. En azından tüm basının  Ticaret Bakanlığının hibe desteğinden faydalandırılması gerekiyordu. Bakanlığın destek verilen faaliyet alanlarıyla ilgili tanımında bir düzenleme yaparak, istisnasız tüm yerel basın kuruluşlarını bu kapsama almalıdır” şeklinde konuştu. 
ULUSAL GAZETELERE BASKI
İktidar yandaşı olmayan, tarafsız, bağımsız yayın kuruluşlarının bu dönemde dahi yoğun baskı altına alındığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhuriyet, Birgün, Evrensel gazetelerine verilen resmî ilan yasağının da esasen devlet olanaklarını elinde tutan siyasi iktidarın beğenmediği habere karşı yeni bir yaptırım aracına dönüştürdüğüne de değindi. Zor koşullarda yayın yapan ulusal basının bu yolla gelirlerini daraltarak zor duruma düşürülmeye çalışıldığını ve bununda kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Gürer, “Sözcü, Fox, Halk Tv, TELE 1, KRT gibi özgür yayın yapan kuruluşlara da yapılan baskılar halkın haber alma hakkını engellemektedir. Siyasi iktidarın bu haberlerden ders alması gerekirken, gerçeği baskılayarak saklamaya çalışması, sorunları daha da ağırlaştırıyor.” diye konuştu.

 

# Gürer # Yerel # Basın # Can # Çekişiyor!”
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

TOPLUMUN DİNE BAKIŞI

HİÇ KİMSENİN ARKA BAHÇESİ OLMAYIN  

TEKİRDAĞ SİYASETİNDE GENÇ BİR İSİM: DAİMİ KAYA!

MEDENİYET SADECE SÖZDE Mİ?

SARAY’DA SİYASET DİNAMİZMİ ÇÜRÜMÜŞ DURUMDA!

TEKİRDAĞ'DA YENİ DÖNEM: SEDAT ÇOLAK VE ADEM ERDEM HAMLESİYLE ÇERKEZKÖY'ÜN YÜKSELİŞİ

AZICIK OLSUN BİZİM OLSUN  

TEKİRDAĞ SİYASETİNDE KİM, HANGİ HESABIN PEŞİNDE?

ALDIĞINIZ ÜCRETLE GEÇİNEBİLİYOR MUSUNUZ! 

“Siyaset Kavga Ediyor, Türkiye Kaybediyor!”

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE