Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
Anasayfa ULUSAL
ULUSAL

Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu kapatma kararına tepki

Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu kapatma kararına tepki

Yayınlama: 03.08.2021 - 17:34 Kaynak: Haber Merkezi
Paylaş:

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Zülfettin Hacıoğlu:
"Temel insan haklarının ihlalini, uluslararası anlaşmaların yok sayılmasını hoşgörüyle karşılamamız söz konusu değil. Umuyoruz ki en kısa zamanda Yunan yetkililer bu kararlardan vazgeçer"

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Genel Başkan Yardımcısı Zülfettin Hacıoğlu, Yunanistan'ın, tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliğini bahane ederek, Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu daha kapatma kararı almasını kınadıklarını bildirdi.

Hacıoğlu, AA muhabirine, Yunanistan'ın Batı Trakya'da Türk azınlık okullarına yönelik almış olduğu kararın, Türk azınlığın eğitim faaliyetlerinin sekteye uğratılmasına yönelik olduğunu düşündüklerini ve şiddetle kınadıklarını söyledi.

Alınan kararla ülke çapında 115 olan Türk Müslüman azınlık okulu sayısının 103'e düşürüldüğünü belirten Hacıoğlu, 8'i Rodop ilinde, 4'ü İskeçe bölgesindeki 12 okulun, çocuk sayısı yetersizliği bahanesiyle kapatıldığını ifade etti.

Yunanistan'ın daha önce de benzer kararlar aldığını anımsatan Hacıoğlu, şöyle devam etti:

"Daha önce Türk azınlık okullarının yurt dışında kardeş okul olmaları yasaklanmıştı, yurt dışından yardım almaları yasaklanmıştı. Nasıl bir şey, bizim anlamamız mümkün değil. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden dahi yardım almak, bu ülkelerdeki okullarla kardeş olmak yasaklanmıştı. Bunu, tamamen Batı Trakya Türk Müslüman azınlığının eğitimini sekteye uğratma olarak algıladığımızı söylemiştik. Bu tür kararlar Lozan Antlaşması'nın delinmesi demek."

Hacıoğlu, Yunanistan'ın, Batı Trakya Türk Müslüman azınlığına yönelik diğer alanlarda da ciddi bir baskısının söz konusu olduğunu belirtti.

Azınlığın seçmiş olduğu müftülere de baskı uygulandığını vurgulayan Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Müftülerin hareketleri, konuşmaları mercek altına alınıyor, takip ediliyor ve bunlardan suç unsuru oluşturularak, kendini ifade etme özgürlüğü kısıtlanarak hapis cezaları veriliyor. Haziran ayının ilk haftasında 15 aylık müftümüze bir ceza söz konusuydu. Yine Türk azınlığın kurmuş olduğu kuruluşlar ve temsilcilikleri konusunda da ciddi sıkıntılarımız var. Oradaki toplumun 'Türk' kelimesi kullanarak dernek kurması yasaklanmakta, mevcut derneklerin Avrupa mahkemelerinde açmış olduğu davaları kazanmalarına rağmen Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamayarak derneklerimizin faaliyetlerini kısıtlamakta. Derneklerimizin tabelasında 'Türk' kelimesinin yer almasını yasaklamakta."

Hacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine Türk azınlığa verdikleri destek için teşekkür ederek, uluslararası arenada daha çok ses getirmek istediklerini söyledi.

Konfederasyon olarak Türkiye Cumhuriyeti ile Balkan ülkeleri arasındaki iyi ilişkilerin geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Hacıoğlu, "Bizim Balkanlarda kan bağımız var, akrabalarımız var. Bizler barış köprüsü olmak istiyoruz. Ancak bu tür temel insan haklarının ihlalini, uluslararası anlaşmaların yok sayılmasını hoşgörüyle karşılamamız söz konusu değil. Umuyoruz ki en kısa zamanda Yunan yetkililer bu kararlardan vazgeçer." dedi.

 

# Yunanistan\'ın # Batı # Trakya # Türk # Azınlığına # AİT # 12 # İlkokulu # Kapatma # KARARINA # tepki
Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

ÇOCUKLARIMIZA KAHRAMAN DİYE KİMİ İZLETİYORUZ?

Kurnaz İnsan ile Zeki İnsan Arasındaki Fark

PARTİCİLİK OYNAMAYIN GERÇEK PARTİLİ OLUN 

Çelenk Unutulur mu? Soruyorum!

SİYASETÇİLER TARAFINDAN GAZETECİLERE “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEK”  

Özgür Özel’in Son Durağı İmamoğlu mu?

KISMEN DOĞRU 

Vatandaş Var, Tel Örgü Var… Peki Devlet Nerede?

“Üç Yıl Önce Söz Verilmişti: Saray Şimdi Okulunu Bekliyor!”

MARKETLERDE OYUNCAK REYONLARI 

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE