BÜYÜK GREV
TEKSİF, 30 işyerinde 12 bin işçiyle başlattığı grevin startını Çerkezköy’den verdi. Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan YÜNSA Fabrikası’nda yaklaşık 1300 işçiyle basın açıklaması yapan Sendika Genel Başkanı Nazmi Irgat “Türkiye genelinde 30 iş yerinde 12 bin insanla bugün greve çıkmış bulunmaktayız. Grevleri hiç bir zaman amaç olarak kullanmadık. İşverenlerin kazandıkları her kuruşta bizim alın terimiz var. Bu unutulmamalı” diye konuştu.
Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) başlattıkları 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine Türkiye geneli grev başlattı.
START ÇERKEZKÖY’DEN VERİLDİ
Dün sabah saatlerinde Çerkezköy'e gelerek Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan YÜNSA Tekstil Fabrikası’nda Sendika Genel Başkanılığı yapan Nazmi Irgat, fabrikada çalışan bin 320 tekstil işçisi ile birlikte grevi başlattıklarını açıkladı. Irgat, Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası olarak, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile 2013 Nisan ayında başlattıkları 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, en son geçtiğimiz gün yapılan toplantıda büyük bir özveri gösterdiklerini ifade etti.
12 BİN KİŞİ GREVE BAŞLADI
Yapılan son görüşmede de bir yaklaşımın sağlanamadığını belirten Irgat, ''O nedenle, bugün itibarıyla Türkiye genelinde 30 iş yerinde 12 bin insanla bugün greve çıkmış bulunuyoruz” dedi.
KRİZİN FATURASI HEP BİZE
Türkiye'deki tekstil işçisinin ekonomik olarak zor durumda olduğunu da ifade eden Irgat, işçilerin büyük bir bölümünün asgari ücret ile çalışmak zorunda bırakıldığını söyleyerek, ''Türkiye'de ortalama her 5 yılda bir yaşanan krizin faturası her zaman biz çalışanlara kesildi. Tekstil sektörü, Türkiye'de 1 milyon 12 bin çalışanıyla ve ihracatta 2013 yılı ilk altı aylık döneminde hala 16 milyar dolarlık ihracatıyla önde sektör haline gelmiştir. Yani, tekstil sektörü istikrar kazanmıştır. Bugüne kadar bizim özveriyle tüttürdüğümüz bacaların, bunun karşılığında bizim işimizi ve iş yerimizi namusumuz gibi koruduğumuz, ama insan onuruyla yaşayacak ücreti de alma zamanının geldiği bir dönemde bulunuyoruz'' diye konuştu.
SEKTÖRDE GÜVENSİZLİK VAR
Tekstil işçisinin, ücret bakımından alım gücünün en fazla düştüğü bir dönemin yaşandığına da işaret eden Irgat, günlük hayatta tekstil işçisinin gıda maddesi ve zorunlu ihtiyaç maddelerini almakta güçlük çektiğini belirtti. Irgat şunları kaydetti: ''Resmi enflasyon rakamları, tüm müdahalelere rağmen yüzde 8 civarında görülüyorsa, ama bizim yaşadığımız enflasyon yani bizim temel gıda maddelerinin enflasyonu yüzde 25'ten aşağıya değil. Bizim enflasyonumuz, çarşıda, pazarda, mutfakta. Bunu biz yaşayarak görüyoruz, aldatma rakamlar elbette bize inandırıcı değil. Tekstil işçilerini, asgari ücretle çalışmaktan kurtaralım. Kurtaralım ki, insanca, onurluca yaşayabilecek bir ücret alsınlar. Bugün itibarıyla, insanlar bu sektöre küstü. Bugün itibariyle bu sektörde yüzde 37 oranında sirkülasyon var, yani çıkış – giriş var. Sektör istikrara kavuştu, ama insanların bu sektöre güveni kalmadı. Biz, bu güveni bu günden itibaren sağlayacağız.''
GREV AMAÇ DEĞİL ARAÇ
''Teksif Sendikası, hiçbir zaman grevleri bir amaç olarak kullanmamıştır'' iddiasında bulunan Irgat, TEKSİF Sendikası olarak, her zaman uzlaşmadan, birleşmeden ve anlaşmadan yana olduklarını da ifade ettiği konuşmasında, işverenle masaya oturduklarını ve son dakikaya kadar konuşarak anlaşma yolu aradıklarını söyledi. Yapılan tüm görüşmelere rağmen uzlaşma sağlanamadığını kaydeden Irgat, ''Artık sözün bittiği yere geldik. Bugünden sonra söz sizin, artık icraat sizde. Teksif Sendikası, hiçbir zaman grevleri bir amaç olarak kullanmamıştır. Elbette ki, bu güne kadar birçok grevler yaptık. Ama ta ki bu duruma gelene kadar özenle bunu götürmeye çalıştık. Bu anlattığım seviyedeki ücretlere rağmen, ürettiğiniz her değerde sizin alın terinizin olmasına rağmen, en kaliteli üretimi yapmanıza rağmen, sizi anlamadılarsa bugünden sonra çok iyi anlayacaklar. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle, oldukça haklı olduğumuz bir dönemdeyiz. Bu üretimi yapan biziz, onların kazandığı her kuruşta bizim alın terimiz var. Bizi anlamak zorundalar. Bugüne kadar, sorumlu sendikacılık, sorumlu işçilik anlayışıyla, taşın altına elimizi değil gövdemizi koyduk. Artık, işverenlerin de gövdelerini beklemiyoruz, sadece ellerini taşın altına soksunlar'' dedi.
Konuşmasının ardından Irgat ve diğer yöneticiler grevdeki işçiler ile birlikte halay çekti. Grev toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar devam edecek.
Yapılan programa TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, TEKSİF Genel Sekreteri Mustafa Burgaz, TEKSİF Saymanı İbrahim Öner, TEKSİF Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan, Türk İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk iş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak ve işçiler katıldı.