CANDAN İFTAR
Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Dr. Candan Yüceer ve daire başkanları Saray'lı hemşehrilerine bir iftar yemeği verdi. Başkan Yüceer; program dahilinde Saray Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Murat Ertekin’i, Saray Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Özen’i, Saray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mümin Aydın’ı ve Saray Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Atik’i ziyaret ederek başkanlara çalışmalarında başarılar diledi. İftar programının gerçekleştirileceği alana giderken esnaf ziyareti yaparak ve yolda karşılaştığı vatandaşlarla selamlaşarak gitti.
Ne yazık ki kapısını çalacağın bir evin kapısının açılmaması kapalı olması ilk başta küçük bir konu gibi gözükse de aslında insan ilişkilerinde ve sosyal ilişkilerde çok şey anlatmaktadır. “Komşuya misafirliğe gittik, komşu da gitmiş misafirliğe “ cümlesi tamda böyle bir durumun hem ironik hem de düşündürücü bir özetidir. Biz onların yerine utandık mı tabi ki utanmadık biz niye utanalım ki;
Belediye komşuluğu kültürü, özellikle yerel yönetimlerde sadece yan yana olmak anlamına gelmez. Kapısını çaldığın komşu belediye aileden birisi olduğunu bilmesi gerekir. Bu yüzden manevi değeri yüksek olan bir akşamda kapıların kapanarak teeee Saray’dan bilmem teeeee nereye gitmek etik değildir. Herkes birgün yaşattıklarını yaşamakla mükelleftir, mühür kimdeyse her zaman Süleyman olunmuyor.
İnsan ilişkileri canlıdır ve karşılıklı çaba ister. İnsanlar ne kadar yoğun olursa olsun birbirine zaman ayırmadıkça sosyal bağlar zayıflar. Sonuç olarak “Komşuya misafirliğe gittik, komşu da misafirliğe gitmiş “ sözü basit bir olaydan çok daha fazlasını anlatır anlayabilene; Bir kapının bilerek isteyerek kapatılması tesadüf değildir. Hele, başka kapılarında kapatılması için emekçi kişilere baskı yapmak hatanın dik alasıdır.
Büyük Şehir Belediyesi ile ilçe belediyesi arasında doğal bir hiyerarşi ve görev paylaşımı vardır. Hiyerarşi; “Bir toplumda ki yada kuruluşta ki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapıdır” bilin istedim. Büyük Şehir, daha geniş kapsamlı hizmetleri yürütürken küçük belediyeler adından belli daha yerel ve günlük ihtiyaçlara odaklanır. Normal şartlarda bu iki yapı bir rekabet halinde olmamalıdır. Bu tip kurumlarda rekabet bir işe yaramaz olan vatandaşa olur.
Belediyeler arası ‘küsme ‘ olarak nitelendirilen durumların en önemli nedenlerinden birisi siyasi farklılıklardır. Farklı partilere mensup yönetimler birbirlerinin projelerini desteklemekte isteksiz davranabilirler bunu anlayabiliriz. Ama Tekirdağ ile Saray arasında böyle bir durum söz konusu değil, biri Büyükşehir biri ilçe belediye, üstelik partileri de farklı değil. Bu durum doğrudan vatandaşın hizmet almasını etkiler, vatandaşın dikkatine;
Siyaset yerel yönetimde tamamen yok sayılabilecek bir unsur değildir, ancak aşırı siyasi çekişmeler belediyelerin asli görevlerini yaptırmaz; Halk açısından bakıldığında önemli olan hizmetin kim tarafından yapıldığı değil, zamanında ve kaliteli şekilde yapılmasıdır. Bu durumda seçim zamanı mevcut olanlar gider yerlerine yenileri seçilir ve gidenlerin esamesi okunmaz. Vatandaş için belediyeler arası çekişmenin hiç bir anlamı yoktur. Büyük Şehir ve küçük şehir belediyesi küs olur mu, sorusunun cevabı şudur; Olursa olur, bana ne gelecek seçimde görüşürüz demeniz yeterlidir.