Saray Gözlem Gazetesi, Saray haber, Trakya Gözlem Haber, Saray Haberleri
⌂
Anasayfa ›SARAY
SARAY

Cehalet: Toplumun En Tehlikeli Hastalığı

Cehalet: Toplumun En Tehlikeli Hastalığı

Yayınlama: 02.04.2026 - 17:33 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Tekin Sönmez
Paylaş:

Cehalet artık bir eksiklik değil, açık bir tehdittir. Bu toplumun başına gelen en büyük felaket; bilmeyen değil, bilmediği halde her şeyi bildiğini sanan insanların çoğalmasıdır.

Cehalet bulaşıcıdır. Sessiz kalındıkça büyür, sorgulanmadıkça güçlenir. Bugün birçok insan gerçeği değil, işine geleni savunuyor. Bilgiye değil, algıya teslim oluyor. Bu da cehaleti bir tercih haline getiriyor.

Cahil insan öğrenmez. Çünkü ihtiyacı olduğunu düşünmez. Her konuda konuşur, hiçbir konuda susmaz. Bilgisi yoktur ama kanaati boldur. En tehlikelisi de budur. Çünkü cahil, cehaletini savunur; hatta onu bir meziyet gibi taşır.

Cehalet, bu toplumun en büyük ve en sinsi düşmanıdır. Çünkü cahil insan sadece kendine zarar vermez; çevresini, toplumu ve geleceği de zehirler. Asıl tehlike ise cehaletin farkında olmayan, hatta kendini bilgili sanan insanlardır.

Cahil insanın en belirgin özelliği, bilmediğini bilmemesidir. Her konuda fikri vardır ama hiçbir konuda derinliği yoktur. En çok konuşan, en az bilen odur. Tartışmayı bilmez, sadece dayatır. Dinlemez, anlamaz, öğrenmez. Çünkü kibri aklının önüne geçmiştir.

Bugün cehalet sadece bilgisizlik değildir; aynı zamanda bir karakter sorunudur. Kibir, bencillik ve çıkarcılık, cehaletin en büyük yoldaşlarıdır. Cahil kişi para kazandıkça kendini güçlü sanır, oysa aslında paranın kölesi olmuştur. Değer üretmez, sadece tüketir.

Daha tehlikelisi ise dini kullanarak cehaleti besleyenlerdir. Kendi çıkarları uğruna dini araç haline getirenler, insanları yönlendirdiğini sanarken aslında toplumu yozlaştırır. Kendi fikrini “doğru” diye dayatan bu anlayış, en büyük zararı inanca verir.

Parayla büyüdüğünü sananlar, aslında paranın kölesidir. Makamla güç kazandığını sananlar, aslında koltuğun esiridir. Ama en tehlikelisi; dini kullanarak insanları yönlendiren cahillerdir. Kendi fikrini “hakikat” diye pazarlayan bu zihniyet, toplumu zehirler.

Cahil insan sorgulamaz, çünkü sorgulamak cesaret ister. Okumaz, çünkü okumak emek ister. Düşünmez, çünkü düşünmek sorumluluk ister. Onun yerine kolay olanı seçer: Bağırmak, suçlamak ve susturmak.

Ve ne yazık ki bugün cehalet alkışlanıyor. Bilgi küçümseniyor, liyakat değersizleştiriliyor, akıl geri plana itiliyor. Gürültü yapan kazanıyor, düşünen kaybediyor.

Oysa gerçek bilgi insanı alçakgönüllü yapar. Cahil insan ise tam tersine büyüklük taslar. Çünkü içi boştur ama sesi çok çıkar.

Adaletin, bilginin ve vicdanın olmadığı yerde cehalet hüküm sürer. Ve cehaletin hüküm sürdüğü yerde ne huzur olur ne de gelecek.

Bu gidişat bir çöküştür. Sessiz kalındıkça büyüyen, normalleştikçe kökleşen bir çöküş…

Unutmayın; cehalet karanlık değildir. Karanlıkta ışık aranır. Cehalet ise ışığı söndürür.

Ve ışığın söndüğü yerde geriye sadece karanlık değil, çürüme kalır.

Unutulmamalıdır ki; bir toplumun en büyük çöküşü, düşmanlarıyla değil, kendi cehaletiyle olur.

 

Son Haberler

BÜYÜKŞEHİR TARLA YOLLARINI HASADA HAZIRLIYOR

08.05.2026 - 23:21

CANDAN BAŞKAN: “TEKİRDAĞ BÜYÜYOR, HİZMET KALİTEMİZ ARTIYOR”

09.02.2026 - 17:03

Çerkezköy’de Halk Otobüsü ile Kamyon Çarpıştı: 1 Yaralı

02.01.2025 - 11:23

PUNTİLA AĞA VE UŞAĞI MATTİ’YE İSTANBUL VE ÇERKEZKÖY İZLEYİCİSİNDEN TAM NOT

02.01.2025 - 10:52

Anahtar Parti Çerkezköy Teşkilatı tanıtıldı

29.12.2024 - 18:17

Çerkezköy'de Yılbaşı Kuruyemiş Telaşı Başladı

29.12.2024 - 18:13

Çerkezköy Kent Konseyi’nden Örnek Proje: “Kardeşim Üşümesin”

29.12.2024 - 18:10

Tekirdağ'da firari hükümlü yakalandı

29.12.2024 - 18:07

Tekirdağ'da kumar oynayan 5 kişiye para cezası kesildi

29.12.2024 - 18:06

Notalarla engelini aşan Melis öğretmen azmiyle umut oluyor

29.12.2024 - 18:01
Son Makaleler

HAYAT KOŞTURMACADAN İBARET DEĞİL: BİRAZ DA DURUP YAŞAMAK GEREK!

ÇOCUK İŞÇİLER  

TOPLUMUN DİNE BAKIŞI

HİÇ KİMSENİN ARKA BAHÇESİ OLMAYIN  

TEKİRDAĞ SİYASETİNDE GENÇ BİR İSİM: DAİMİ KAYA!

MEDENİYET SADECE SÖZDE Mİ?

SARAY’DA SİYASET DİNAMİZMİ ÇÜRÜMÜŞ DURUMDA!

TEKİRDAĞ'DA YENİ DÖNEM: SEDAT ÇOLAK VE ADEM ERDEM HAMLESİYLE ÇERKEZKÖY'ÜN YÜKSELİŞİ

AZICIK OLSUN BİZİM OLSUN  

TEKİRDAĞ SİYASETİNDE KİM, HANGİ HESABIN PEŞİNDE?

Kategoriler
ÇERKEZKÖY ÇORLU EDİRNE KAPAKLI KIRKLARELİ MALKARA SARAY SÜLEYMANPAŞA TEKİRDAĞ TRAKYA ULUSAL VİZE